Munkaerő-fejlesztés

26_Triodos_Bank.jpg
Forrás: ITB
Célkeresztben a gyakornokok

Az utánpótlás legfontosabb forrása: minél korábban kell lecsapni a tehetségekre!

Szakmai és emberi támogatás már az első naptól, izgalmas feladatok, alkalmazkodás az egyedi élethelyzetekhez – többek között ezek jelenthetik egy sikeres gyakornoki program alapjait a BEHAVIOUR magazin által megkérdezett cégek visszajelzései szerint. A gyakornokok nemcsak a beosztottak utánpótlását jelentik, de számos példa van arra is, hogy idővel vezető beosztásba kerülnek.

„Van olyan korábbi gyakornokunk, aki már vezetői szerepet tölt be a vállalatunknál” – árulta el érdeklődésünkre Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom humánerőforrás vezérigazgató-helyettese. A társaságnál az utánpótlás legfontosabb forrásaként tekintenek a gyakornokokra, így kiemelt figyelmet fordítanak a karrierút biztosítására. Már a gyakornokként töltött idő alatt is van lehetőség arra, hogy a jól teljesítő fiatalok a program keretében előrelépjenek, nagyobb felelősséget, akár saját projekteket kapjanak a cégnél. „Fontos célunk, hogy a junior pozícióink egy részét gyakornokokkal töltsük fel, ezért ezeket direktben meghirdetjük a körükben, illetve van rá példa, hogy teljesítményértékelésük alapján egyes esetekben közvetlenül is megkereshetünk egy fiatalt egy konkrét lehetőséggel. Gyakornokaink körében magas az elégedettség, így szívesen folytatják főállásban is a pályájukat nálunk” – részletezte Friedl Zsuzsanna.

A Magyar Telekomnál a gyakornoki programnak kettős célja van. Fontos szempont, hogy a valós üzleti igényekre adjon választ, és a piacképes, friss tudás behozatalával hozzájáruljon a vállalat stratégiai céljainak megvalósításához. Ugyanilyen lényeges tényező az is, hogy egy olyan keretrendszert hozzanak létre, ami a diákok számára is ideális: elengedhetetlen a rugalmasság, hogy tanulmányaikkal össze tudják egyeztetni a munkájukat, illetve az, hogy tartalmas feladatokat tudjanak biztosítani számukra, melyeknek köszönhetően fejlődni tudnak, gyakorlati tapasztalattal egészíthetik ki elméleti tudásukat, és valódi értéket teremthetnek.

Kiválasztás 24 óra alatt

A Magyar Telekom közel 500 gyakornokot foglalkoztat, akik közül később sokan a vállalatnál folytatják karrierjüket főállásban is. A cég idén második alkalommal hirdette meg a 24 órás gyakornoki kiválasztást. A toborzásra több mint 900 hallgató regisztrált, közülük 300-an jelentkeztek a 21 meghirdetett pozíció valamelyikére. A kiválasztást követően most újabb 27 diák fejlődhet a vállalatnál és juthat előrébb karrierjében. „A program által megszólított hallgatók száma önmagában is szép eredménynek számít, de legalább ilyen fontos visszajelzés digitális toborzási gyakorlatunk sikerességére, hogy a jelentkezők átlagon felüli skillekkel és kompetenciákkal rendelkeznek” – hangsúlyozta Friedl Zsuzsanna.

A Magyar Telekom HR vezérigazgató-helyettese elmondta azt is, hogy természetesen a gyakornokok esetében is előny, ha valaki szakmailag felkészült, de ezekbe a pozíciókba nem „kész” embert keresnek: a náluk dolgozó egyetemisták a gyakorlati tudást a munkájuk során a mentoruktól és a kollégáiktól kapják majd meg. „Mi azokat a fiatalokat keressük, akik proaktívak, tanulni akarnak, a saját boldogulásukat nem mástól várják, hanem maguk akarnak tenni azért, hogy előrejussanak a karrierjükben. A 24 órás kiválasztás tökéletes alkalom, hogy ezt a tettrekészséget teszteljük és egyben megmutassuk, hogy ma már nincs arra szükség, hogy egy kiválasztási folyamat hetekig is elhúzódjon, mert a rendelkezésünkre álló digitális megoldások sokkal rövidebb toborzási időt is lehetővé tesznek” – fűzte hozzá Friedl Zsuzsanna.

 

Lehetőség a gyakorlati tudás megszerzésére

„A fiataloknál kiemelten fontos, hogy érdekes és izgalmas feladatokon dolgozhassanak, nagy legyen a »pörgés« és munkájuk hozzájáruljon a közös eredményekhez” – számolt be tapasztalataikról Ferik Attila, a GE Healthcare szoftverfejlesztési igazgatója. „Kiemelkedően fontos számunkra, hogy kellő támogatást, biztatást és visszajelzést kapjanak a kollégáktól és vezetőiktől a gyakornokok, illetve, hogy a szakmai fejlődésre hosszútávon lássanak lehetőséget. Ehhez a GE támogató környezet biztosít, ahol nemcsak a technikai és technológiai feltételek adottak, de a vállalatnál elérhető egyéb lehetőségek, mint például önkéntes tevékenységekben való részvétel, sportolási lehetőség, közös programok is segítik a fiatalok elköteleződését” – fűzte hozzá a vezető.

A GE kiemelten foglalkozik a fiatal tehetségek felkutatásával, támogatásával és nemzetközi szinten biztosít gyakorlati lehetőséget különböző üzleti területeken. A cég 30 éve van jelen Magyarországon és számos felsőoktatásban részvevő diák karrierútját segítette különböző pénzügyi, műszaki, technológiai és IT-gyakornoki programok során. Nagy hangsúlyt fektet erre a GE Healthcare is, különösen az informatika területén, ahol fontosnak tartják, hogy a fiatalok minél hamarabb kapjanak lehetőséget a gyakorlati, szakmai tudás megszerzésére innovatív, nemzetközi környezetben, ezáltal fejlesztve nyelvtudásukat is. A gyakornoki idő alatt nemcsak izgalmas projektben vehetnek részt, hanem a legjobb szakemberek és vezetők mellett fejlődhetnek, illetve ismerkedhetnek a nagyvállalati környezettel és a cég kultúrájával.


 

Rotálhatnak a pozíciók között

A vállalathoz érkező gyakornokok éves szerződés keretében dolgoznak, a kiválasztás menete pedig megegyezik minden más pozícióhoz kapcsolódó folyamattal. A karrierportálon meghirdetett gyakornoki állásokra jelentkeznek a fiatalok, és szakmai interjúk alapján döntik el a cégnél, hogy ki a legalkalmasabb az adott feladat ellátására. „Mivel gyakornokságuk alatt többféle projekten/terméken is dolgozhatnak, így érdeklődésük alapján lehetőséget kaphatnak arra is, hogy különböző területeken kipróbálhassák magukat, rotáljanak a pozíciók között. Már az első munkanapokon részt vesznek az induction (bevezető) tréningen, ahol részletes információt kapnak a vállalati kultúráról, termékekről, folyamatokról és a vállalatnál elérhető önkéntes csapatok tevékenységéről is. Tapasztalataink alapján nem okoz nehézséget a gyakornokok beilleszkedése, de úgy gondoljuk, arra közösen kell figyelni, hogy olyan feladatokat kapjanak és olyan területeken dolgozzanak, amelyek illeszkednek az érdeklődési körükhöz és segítik a fejlődésüket. Ez azért fontos, mert többnyire olyan gyakornokokat alkalmazunk, akiknek nincs még tapasztalata és kevés elképzelésük van arról, hogy bizonyos területeken pontosan mivel foglalkoznak kollegáink” – mutatott rá Ferik Attila.

A GE-nél azon dolgoznak, hogy a gyakornokoknak hosszú távú karrierutat tudjanak biztosítani, és a gyakornoki idő letelte után akár főállású pozícióban is el tudjanak helyezkedni a vállalatnál. Továbbá lehetőségük van jelentkezni a vállalat vezetőképző programjára, ahol két éves – akár nemzetközi – rotációkat is tartalmazó képzéseken tudnak részt venni. „Büszkék vagyunk arra, hogy kollegáink között sokan vannak, akik gyakornokként kerültek a GE Healthcare-hez, akár már 10-15 éve dolgoznak nálunk és ma már vezető pozícióban vannak. Számukra sokat jelentett a támogató környezet, amelyben segítették karrier orientációjukat és szakmai fejlődésüket” – tette hozzá Ferik Attila.

 

Megtalálni a fiatal tehetségeket

Tavaly kezdte kidolgozni gyakornoki programját a Diageo Magyarország, és az első fiatalok idén szeptemberben válnak majd hivatalosan a csapatuk részévé – mondta Szőcs László, a vállalat HR-igazgatója. A lépéshez komoly segítséget nyújtott, hogy a Graduate Program globálisan már egy bejáratott és nagyon sikeres kezdeményezés. „A program szükségességét alátámasztja, hogy a budapesti irodánk a Diageo stratégiailag egyik legfontosabb központjává nőtte ki magát az utóbbi években. A Magyarországon lévő munkakörök kiváló lehetőséget biztosítanak a pályakezdők számára, hogy egy sikeres karriert építsenek akár nemzetközi szinten is. Fontos célkitűzés számunkra, hogy korán elkezdjük a fiatal tehetségek megtalálását és fejlesztését abban a reményben, hogy ők lesznek a jövőbeli vezetőink, amire jó példa a BeSpirited nevű üzleti szimulációs versenyünk vagy a most induló gyakornoki program is” – jelezte Szőcs László.

A gyakornoki programjukra történő jelentkezés feltétele volt, hogy a pályázó rendelkezzen releváns diplomával, felsőfokú szinten beszéljen angolul és lehetőleg ne legyen két évnél több szakmai tapasztalata.


 

A jövő vezetőit képzik

„A fiatalokat létező munkakörökre vesszük fel, ami azt jelenti, hogy ezeket kell további kihívást jelentő elemekkel színesíteni ahhoz, hogy minél érdekesebb és vonzóbb legyen a jelöltek számára. Nálunk az átlagéletkor 33 év körül van, a gyakornokok pedig többnyire 22-24 évesek, ami azt jelenti, hogy nincs óriási generációs szakadék. Mégis annak érdekében, hogy minél zökkenőmentesebben menjen a kezdés, a gyakornokok számára különböző lépéseket tervezünk. Már a kezdésük napja előtt, a nyár folyamán több konferenciahívást vagy személyes találkozót szervezünk majd velük; anyagokat küldünk nekik a cégről, a programról, a termékeinkről; segítjük, hogy már az első pillanattól kezdve egy közösséggé kovácsolódjanak és magukénak érezzék a céges kultúrát. Mindegyikőjüknek lesz egy buddyja („haverja”), akihez bármilyen gyakorlati kérdéssel fordulhat. Emellett az első héten többnapos orientációs tréninget szervezünk nekik, és a vezetőjük mellett egy mentor is segíti majd a fejlődésüket” – számolt be a tervekről a HR-igazgató.

A vállalat programjának egyik jól definiált célja az, hogy a cég jövőbeli vezetőit képezzék ki, és öt éven belül középvezetői pozícióba jussanak a tehetséges gyakornokok. Azt is vállalták a tervezéskor, hogy segíteni fogják őket abban, hogy megtalálják maguknak a karrierjük szempontjából legideálisabb első, nem gyakornoki munkakört a szervezeten belül.

„A sikerhez mindenképp szükséges, hogy a felső vezetés személyesen is támogassa a programot. Az is nagy segítség, ha van a cégen belül már létező kezdeményezés akár másik területen vagy lokáción, amiből tapasztalatot lehet meríteni. A program kidolgozása időigényes, a mi esetünkben közel egy évvel ezelőtt indultunk el az alapkoncepcióval, de már körülbelül kilenc hónappal ezelőtt tudtuk azt, hogy melyik pozíciókba várunk gyakornokokat. Erre azért volt szükség, mert ez alapján tudtuk megtervezni a marketing- és kiválasztási kampányt. További nehézségeket kerültünk el azzal is, hogy nem törekedtünk arra, hogy már a program indulásakor meghatározzuk, hogy hány és milyen munkakörrel fogjuk bővíteni azt a második évben. Ez azért lényeges, mert gyorsan változó környezetben dolgozunk, ahol sokszor a rugalmasság a siker titka” – fűzte hozzá Szőcs László.

A Diageo programjának egyik érdekessége volt, hogy több jelöltjük is érkezett az Egyesült Királyság területéről. Amikor megkérdezték őket, hogy miért nem Londonban vagy a cég valamelyik hozzájuk közelebb eső irodájában induló programra jelentkeztek, akkor elmondták, hogy nagyon vonzónak tartották a budapesti lehetőséget, mert így amellett, hogy egy gyakornoki programban vehetnek részt egy nemzetközi környezetben, a vállalat legnagyobb irodájában kezdhetik a karrierjüket.