Karrier

LED_TV__image2.jpg
Forrás: ITB

Színpompás virágköltemény

A fehéren világító led-eknek köszönhetően csak úgy ragyognak a színek. Ráadásul mintegy 40 százalékos az energiamegtakarítás.

Ha valaki eljutott az idei berlini IFA-ra, biztosan nem kerülte el a figyelmét a Samsung 128 led-tévéből felépített, gigantikus virágot formáló szobra. A high-tech virág nyolc hatalmas szirmát különböző méretű led-tévék alkották. A piackutatók szerint a led-tévé nemcsak technológiai újdonság, hanem hatalmas üzleti siker is. A Samsung digitális médiára szakosodott üzletága e technológia révén könyvelhette el történetének eddigi legnagyobb negyedéves üzleti nyereségét.


De hol tart ma a dél-koreai gyártó a led-tévék területén? Legújabb, 8000-es modellje 200 hertzes képfrissítést alkalmaz (ez négyszerese a hagyományos televízióknál alkalmazott képfrissítésnek), és ezzel sokkal szebben jeleníti meg a gyorsan mozgó képeket, mint a hagyományos tévék. A led-háttérvilágítás előnye az ultramagas kontrasztarány, a keskeny kivitelből fakadó művészi külső, valamint a jelentős – mintegy 40 százalékos – energiamegtakarítás.

Mindezeken felül a UE46B8000 típussal nemcsak egy szép televízió, hanem egy multimédiás szórakoztatóközpont kerül a nappaliba. Az usb- és a dnla-kapcsolatok segítségével a felhasználók a számítógépen tárolt tartalmakat – legyen az film, kép vagy zene – televízión is megtekinthetik, akár hd-minőségben. Az úgynevezett Content Library funkcióval pedig számos játékot, receptet, fitnesz- vagy egyéb tartalmat is elérhetnek.

A Samsung új led-tévésorozatában a háttérvilágításhoz alkalmazott fénykibocsátó diódákat kifejezetten televíziózáshoz fejlesztették ki. Szemben a hagyományosnak mondott piros-kék-zöld (rgb) led-ekkel, a Samsung létrehozta és forgalomba állította a fehér színnel világító led-eket. Az eredmény: jelentős energia- és költségmegtakarítás, lényegesen alacsonyabb hőtermeléssel és ragyogó színekkel.

 A 8-as sorozat vezetéknélküli és kábeles Ethernet-kapcsolata révén egy gombnyomással elérhetőek a YouTube oldalain található tartalmak, illetve hamarosan egy magyar szolgáltató legfrissebb hírei is. A képernyő alján megjelenő widget alapú kezelőfelület és görgetősáv segítségével egyszerűen lehet szörfözni a legfrissebb programok és tartalmak között. Az online szórakoztatáson túl e készülékek lehetőséget nyújtanak több eszköz – zenelejátszók, videokamerák, fényképezőgépek és egyéb digitális multimédia-eszközök – egyszerű csatlakoztatására. A készülékekbe integrált dvb-t/c mpeg4-es hdtv-tuner lehetővé teszi a magyarországi digitális földfelszíni műsorszórás vételét is.