Az ICT-piac Nagykönyve 2020

Megjelenés: 2020.09.01.

 


ITB innovációs díj

ITBUSINESS AWARD – Bemutatjuk a Termékfejlesztés és a Projektbevezetés kategória pályázóit.

 

Almanach

Cégbemutatók és interjúk

 

Melyek azok az ICT-technológiák, amelyekre B2B-szempont­ból vevők az ügyfelek 2020-ban és 2021-ben?

Automatizáció, robotika, drónok

Két szempontból is előtérbe kerültek ezek a technológiák az elmúlt hónapokban, egyrészt a járványhoz hasonló helyzetben kieső emberi munkaerő pótlása miatt, másrészt a gazdasági válságban a hatékonyság fokozása érdekében érdemes bevetni ezeket. Az ITBUSINESS összeállításában bemutatjuk, mekkora piaci potenciált látnak az elemzők ezekben a technológiákban, mennyire gyorsulhat fel a fejlesztésük, tényleg átveszik-e az emberek helyét a robotok.

Csoport- és távoli munkát támogató megoldások, kommunikációs platformok és szoftverek 

Forradalmi változásokat indított a kapcsolattartásban és a csoport­munkában a koronavírus-járvány, kiderült, hogy több kontinensről, akár több tucat ember egyszerre tud hatéko­nyan és eredményesen résztvenni stratégiai fontosságú megbeszéléseken is, üzleteket lehet összehozni a virtuális térben, többkörös tendereket lebonyolítani. Az elmúlt hónapokban gyűjtött tapasztalatok alapján szinte biztos, hogy a jövőben is fokozottan használják majd céges környezetben is ezeket a technológiákat. Abban is biztosak lehetünk, hogy a gyártók további fejlesztésekkel, kényelmi funkciókkal és izgalmas dizájnnal dobják majd fel megoldásaikat, az ITBusiness pedig a kínálkozó üzleti lehetőségekről, a fejlesztési irányokról is beszámol összeállításában.

5G

Hivatalosan is megérkezett Magyarországra az 5G, már két szolgáltatónál is elérhető kereskedelmi megoldásként, a nagy kérdés, hogy mire fogjuk használni. A szakértők szerint az igazán nagy robbanást az üzleti alkalmazása jelenti majd, de mit takar ez, milyen területeken alakíthatja át teljesen az életünket, hogyan hat a gyógyításra, elhozza-e a közlekedés forradalmát, még jobban felpörgeti-e a most zajló ipari forradalmat - ezekre a kérdésekre keressük a választ az ITBusiness összeállításában.

Netezünk a televízión, a hűtőnk akár magától tudna rendelni ételt, a sütő pedig izgalmas receptekkel bombázhatja gazdáját

Az internethez kapcsolódó eszközök elárasztották a háztartásokat. De egyre több okosmérő jelenik meg a világban, szenzorok kerülnek szinte mindenhova és egyre elképesztőbb becslések látnak napvilágot arról, hogy hány milliárd eszköz kapcsolódik majd a világhálóra pár éven belül. Az IoT, vagyis a dolgok internete nem új dolog, de  az új technológiák és érzékelők egészen izgalmas felhasználási területeket nyitnak, az ITBusiness pedig bemutatja az új üzleti lehetőségeket.

Biztonság, GDPR, adatvédelem, adatkezelés

A távmunka, online rendezvények és általában a járványhelyzet rávilágított, hogy a biztonságra és adatvédelemre, az adatok kezelésére jobban oda kell figyelni, hiszen IT-biztonsági megoldásokkal kevésbé körülbástyázott környezetekben folyik a munka. Összeállításunkban megnézzük, milyen kihívások elé állították az IT-biztonság, GDPR, adatvédelem és adatkezelés kérdését a digitalizálódó világ, milyen trendekre kell felkészülni ezeken a területeken.

Felhő

A felhőtechnológia minden vállalat életében jelen van, még ha erről nem is tudnak. Összeállításunkban megnézzük, milyen trendek érvényesek a felhőtechnológia területén, hogyan jelennek meg ezek a vállalatok mindennapjaiban, és milyen speciális gondokkal, kihívásokkal küzdenek a magyar vállalatok ezen a téren.

Pénzügyi digitalizáció

A fintech szektor aranykora az érintésmentes világ megerősödésével jött el, amikor a kormányzati szereplőktől kezdve még a sarki zöldséges is felismerte, hogy a digitalizáció ezen a téren elkerülhetetlen. A pénzügyi digitalizáció trendjeit, a készpénzmentes világ felé vezető út akadályait igyekszünk összeállításunkban felvillantani

Egészségügyi informatika

A járványhelyzet ismételten megmutatta, hogy a fejlett egészség­ügyi rendszerek szó szerint élet-halál kérdését jelentik. A cikk­ben megnézzük, hol tart az e-egészségügy a világban és Magyar­országon, annak különféle aspektusaival, a közegészségügyi rendszerektől az MI-t alkalmazó diagnosztikai rendszereken át a pácienseket segítő mobil appokig és okos eszközökig.

Mesterséges intelligencia

Az MI hatásairól, gazdaságélénkítő potenciáljáról sokat hallhattunk, a gyakorlati, használható megvalósítások viszont ritkábban kerültek előtérbe. Néhány működő példán keresztül mutatjuk be, mire is képes az MI.

Folyamatok menedzsmentje és automatizációja

Amikor egy vállalat kénytelen távmunkában dolgozni, felérté­kelődnek a jól szabályozott céges folyamatok, amelyek végre­hajtása nem függ attól, hogy a kollégák egy szobában ülnek-e vagy sem. A hatékony folyamatmenedzsment nem csak a munka­végzést függetleníti annak fizikai helyszínétől, de az ellenőrzést is megkönnyíti. Egyúttal arra is rámutat, hogy mennyi manuális munka lenne kiváltható folyamatautomatizációval (RPA-val).

 

Kormányzati informatika

Szakmapolitikusokat, állami vállalatok vezetőit kérdezzük, hogy élték meg az elmúlt egy évet? Mik az elmúlt 12 hónap mérföldkövei? A COVID-19, az újraindítás mennyiben nyomta rá bélyegét tevékenységükre?

Sorra vesszük, milyen személyi változások történtek tavaly szeptembertől.

 

TOP 25

Debütál az elmúlt 12 hónap 25 legsikeresebb hazai ICT-menedzsereinek toplistája!