Az ITBusiness & Technology 2019 konferencia részletes oldala


2017-ben érzékeltük, hogy hogy a sikeres cégekről folyó TOP 52-es szavazás legalább annyira megmozgatta a hazai ICT-társadalmat, mint a sikeres menedzserekről szóló TOP 25-ös voksolás. Hiszen itt nemcsak a vezető érintett a szavazásban, hanem a teljes céges környezet! És szerintünk egy jól átgondolt szavazási módszerrel bármilyen méretű vállalat igencsak jól versenyeztethető, legyen az mikrovállalkozás vagy startup, KKV vagy hazai nagyvállalat, netán nemzetközi cég, merthogy mi bizony használjuk a „súlyokat”.

Az elmúlt heteket a jelöltlista felállításával töltöttük a szerkesztőségben. Ahhoz, hogy az 52 cégből álló toplistát prezentáljuk, minimum kell 100 sikeres hazai ICT-cég, akire voksolni lehet. Igen tanulságos időszak volt a top 100-as lista elkészítése. Hisz nemcsak azokból a cégekből állt össze, akikről írtunk print, online és social media csatornáinkon, vagy szerepeltek eventjeinken, hanem olyanok is helyt kaptak, akikről nem publikáltunk, de tudjuk, hogy a cég valamilyen sikert ért el a 2018-as év folyamán. S ha már listáztunk, elkészültek azok a belső használatú  statisztikák is, melyek számszerűsítik például azt, hogy mely cégről hányszor és milyen témában írtunk. Érdekes látni, hogy a vizibilitás és a siker mennyire kézen fogva jár a cégek esetében. A siker megítélése persze céges aspektusból is meglehetősen szubjektív dolog, de abban biztosak vagyunk, hogy egy „láthatatlan”, vagyis kevéssé vizibilis céget lényegesen nehezebb sikeresnek tartani. Nemcsak nekünk, hanem az ügyfeleknek is.

Erről a listáról hiányoznak azok a cégek, akik sikereiről „egyéb érdemeiknek” köszönhetően sok szó esik, amolyan „off the record” módban. S hogy kik hiányoznak még? Kiket „zártunk ki” eleve a versenyből? Például a különféle szakmai szervezeteket, szövetségeket, no meg a teljes vevői oldalt, beleértve az állami cégeket is. És az ICT-felsőoktatást végző intézmények és a tanácsadó cégek sem kerülhettek fel a top 100-as listára. A versenyben most csak azok „játszhatnak”, akik ICT-megoldások, szolgáltatások, termékek fejlesztésében, értékesítésében, bevezetésében utaznak. Persze a szavazásnál, a szakmai zsűrizésnél pont ez utóbbi kör az, amelyikre számítunk: CIO-k, egyetemi oktatók és hallgatók, állami intézmények vezetői rangsorolják majd a 100 jelölt céget. Természetesen lesz szavazás az ITB Facebook oldalán is, és egyelőre muszáj fenntartanunk az e-mailes voksolás lehetőségét is.

Nem bíztuk a véletlenre, hogy a cégek tudomást szerezzenek arról, hogy ők bizony rajta vannak a 100-as jelölti listán. Leginkább azért, hogy a cég munkatársai is szavazhassanak, és ezzel is segítsék cégüket a győzelemhez. (Természetesen a voksok összesítésénél a kapott szavazatok számát arányosítjuk a cég méretéhez, hogy egyenlő feltételeket teremtsünk a különböző méretű vállalatoknak.)

Mindig nagyon izgalmas az a folyamat, ahogy a FB-os, e-mailes és a szakmai zsűri szavazata alapján kialakul a végleges rangsor. A voksolásnál 50-50 százalékos súllyal esik latba a FB-os + e-mailes, valamint a szakmai zsűri szavazata, így jön létre a végső sorrend, amelyet március 12-én az ITBusiness & Technology konferencián este, a díjátadó gálán hozunk nyilvánosságra.

 

De addig is, az elkövetkező hetek a voksolásról szólnak. Irány az ITB Facebook oldala, jöhetnek a voksok a top52@itbusiness.hu címre! És a kedves zsűritagok is gondolkodhatnak a maguk listáján – én már kialakítottam a saját 52-es sorrendemet. Sok mindent elmondtunk a Top 52 szavazással kapcsolatban, egy dolgot azonban biztosan nem mi döntünk el: mi alapján mondja bárki is egy cégre, hogy az elmúlt egy évben a legsikeresebb volt. Hiszen a siker még mindig objektív alapon mérendő, de bizony néhol szubjektív dolog.