Topsztori

molbubi_420
Forrás: metropol.hu

Biztonságos a fizetés a MOL Bubin

A megalapozatlan és szakmaiatlan híresztelésekkel szemben a MOL Bubi dokkoló állomásai nem rendelkeznek a bankkártyás kölcsönzést érintő, az érzékeny adatokra veszélyt jelentő hibával. A T-Systems Magyarország, a közbringarendszer megvalósításáért felelős konzorcium tagja, határozottan cáfolja a közösségi médiában és a sajtóban megjelent, téves és szakmai alapot nélkülöző állításokat.

A projekt megvalósítása során a T-Systems Magyarország a vonatkozó szakmai sztenderdek figyelembevételével, a megrendelő Budapesti Közlekedési Központ által meghatározott követelmények szerint alakította ki a MOL Bubi biztonságos, a felhasználók adatait védő rendszerét.

Közel tíz éve vannak forgalomban a dokkoló-állomásokba szerelt VeriFone Artema Modular típusú POS-terminálok, világszerte több mint százezret adtak el belőlük. Minden hatályos nemzetközi kártyatársasági és bankbiztonsági előírásnak megfelelnek, a rendelkezésre álló információk alapján eddig semmilyen visszaélés nem történt ezekkel az eszközökkel. Magyarországon az elmúlt 5-6 évben közel ötszáz Artema Modular POS állt üzembe, és eddig semmilyen visszaélésről vagy akár visszaélési kísérletről nincs információ velük kapcsolatban. A terminál gyártójának megnevezése kívülről is látható, tehát ehhez egyáltalán nem szükséges az állomást kinyitni. Ha valaki hozzá is jutna egy ilyen eszközhöz, annak szétszerelése után a különböző érzékelők hatására az eszköz bizonyos funkciókat letilt, és a kulcsok egy része automatikusan törlődik, megakadályozva ezzel az esetleges visszaéléseket. Az eszköz rendelkezik PCI PED, EMV Level 1 és Level 2 minősítéssel, valamint a szükséges Visa, MasterCard és OTP Bank tanúsítványokkal, amelyek biztosítják, hogy az egyes tranzakcióknál felhasznált bankkártya-adatok biztonságosan legyenek kezelve.

A bank irányába küldött tcp/ip kapcsolat természetesen titkosított (SSL), ráadásul aszimmetrikus kulcsokkal, ennek megfelelően az eszköz az üzenetet titkosítja, és csak a bank szerverein tárolt kulcsokkal lehet az üzeneteket kicsomagolni. Ha valaki a POS-egység egy elemét kiszereli, azzal az egész terminál letiltódik, és bankkártyás tranzakciók a továbbiakban nem végezhetők.

Tehát a Facebookon és a sajtóban megjelentekkel ellentétben a bankkártyával történő kölcsönzések teljes egészében biztonságosak a MOL Bubi rendszerében. A T-Systems Magyarország bízik benne, hogy az ilyen és ehhez hasonló híresztelésekre a legjobb választ Budapest új közösségi közlekedési módja, vagyis maga a MOL Bubi szolgáltatja, amelynek nyilvános próbaüzeme jelenleg is folyamatban van, és amellyel az eddigi visszajelzések alapján a próbaüzemben résztvevők túlnyomó többsége elégedett.