Topsztori

loffice
Forrás: softwaredevelopmentisfun.blogspot.hu

Szép, új LibreOffice

Menetrend szerint megjelent a nyílt forrású, ingyenes irodai csomag idei „nagy” frissítése, a 4.3-as. Ezúttal jól szerkesztett, az újdonságokat fontosságuk szerint kiemelve részletező közleményt adott ki a Document Foundation. Ennek egyes részleteit lásd alább. 

Javult a dokumentum-interoperabilitás: a 4.3 verzió támogatja az OOXML Strict szabványt. Fejlődött az OOXML-grafika: DrawingML, téma-betűtípusok, rajzstílusok és -attribútumok megőrzése). Az OOXML fájlok beágyazhatók másik OOXML fájlba, Harminc új Excel-formulát „ért meg” a 4.3, MS Works táblázatokat és adatbázisokat, továbbá olyan örökölt Mac formátumokat is kezel, mint a ClarisWorks, ClarisResolve, MacWorks, SuperPaint.

Mostantól írhatunk 65 000 (precízen: 65536) karakteresnél hosszabb, „óriási” bekezdéseket, ami az Open­Office.org kódbázis modernizálásának köszönhető, és csak a LibreOffice-ban érhető el. (Úgy tűnik, mindmostanáig a bekezdések karakterszámát a szoftver kétbájtos egészként tárolta, amely túlcsordult, ha túl hosszú lett a bekezdés… – A szerk.)

A megjegyzések mostantól a dokumentum margójára nyomtathatók, formázásuk javult, valamint importálhatók és exportálhatók – beleértve a beágyazott megjegyzéseket is – ODF, DOC, OOXML és RTF dokumentumokba a jobb együttműködés érdekében.

Mostantól több feladat intuitív elvégzését teszi lehetővé a Calc, a cellákban lévő képletek okosabb kiemelésének, a kijelölt sorok és oszlopok számának állapotsorban való megjelenítésének, a cellaszerkesztés megkezdhetőségének a cellatartalmat a cella fölött megjelenítve és a szövegátalakítási modellek teljes kiválaszthatóságának köszönhetően.

Az Impress immár támogatja az új, nyílt, glTF formátumú animált 3d-modelleket, valamint megjelent a Collada és a Google Warehouse-ban megtalálható kmz (Google Maps 3d épületek) fájlok kiinduló támogatása a bemutatók megjelenésének és animációinak felfrissítéséhez, ez a funkció jelenleg csak Windows és Linux rendszereken érhető el. (*)

Sok frissítés óta téma, hogy folyamatosan korszerűsítik és tisztítják kódot. Ennek eredménye, hogy a Coverity Scan szolgáltatás szerint (amelyhez a LibreOffice 2012 októberében csatlakozott), a LibreOffice forráskódjában az elmúlt két évben a hibagyakoriság az 1000 kódsoronkénti 1,11-ről az iparban kiemelkedően alacsonynak számító 0,13-ra csökkenése.

Érdekes lehet még, hogy az akadálymentesítési technológia Windows platfromon szabványos funkcióvá vált az IBM Iaccessible2 keretrendszerének köszönhetően.


(*) Nagyon-nagyon régóta lehet 3d objektumokat, például térbeli szövegeket tenni a Draw dokumentumokba, ezzel az Open- majd a LibreOffice mondhatni megelőzte a korát, különösen a maximum 8 fényforrással történő megvilágítás intuitív kezelésével. Most az igazi újdonság az új, animált formátum lehetősége. Régebben (néhány Moore-ciklussal ezelőtt…) a funkció nem volt különösebben stabil, most, az erős gépeken, a kódtisztítás után meggyőzőnek tűnik.