Topsztori

Fuji_420
Forrás: ITB

Átlátható mátrix

Globális átszervezést jelentett be a Fujitsu – no meg egy sor terméket az első, európai, hármas biztonsági szintű adatközpontjának helyszínén, a közép-angliai Stevenage-ben

Az átszervezés után igen áttekinthető mátrixszervezet alakul ki az öt üzletág, és az öt régió 25 kereszteződésében. (Lásd az ábrát!) Magyarország az EMEIA betűkkel jellemzett, már idén tavasszal kialakított, Európa, Közel-Kelet, India, Afrika régió kicsiny része (amelybe egyébként a teljes Oroszország és az összes utódállam is beletartozik Szentpétervártól Kamcsatkáig, a „közel-kelet” fogalmat némiképp tágan értelmezve). A többi négy régió egyrészt kisebb (területileg), másrészt egyértelműbb: Amerika (Észak- és Dél együtt), Ázsia (Kína és a távol-keleti országok), Óceánia – és Japán.


Az öt fő (mondjuk) üzletág: a Global Marketing és a Global Corporate egyértelmű. A „Global Delivery” (szó szerint: globális szállítás) alá tartozik minden, ami eddig a kézzelfogható termékek („Products”) alá tartozott. Az Integration Service terület magyarra talán a „rendszerintegráció” szóval fordítható, de ezt a lehető legtágabban kell értelmezni. A Fujitsunál beletartozik például a megoldás végigkísérése a teljes életciklusán (frissítések átfogóan, méretezés fel vagy le stb.) A Service Platform pedig a felhőtechnológia bármilyen aspektusát jelenti, akár a Fujitsu szolgáltatja (xaas, antything as a service), akár másnak szállítja (üzemelteti stb.) a szolgáltatás eszközeit.

A termékbejelentések középpontjában pedig az állt, hogy legközelebbi jövőben (a 2016-os pénzügyi év végéig) a Fujtsu mintegy 2 milliárd dollárt fektet a felhőszolgáltatásokba, többek között azért, hogy az innen származó bevételeit 3,5 milliárd dollárra növelje. Ez pedig azért termékbejelentés, mert (többek között) elérhetővé vált a Fujitsu RunMyProcess paas (platform as a service) egy 2013-as cégfelvásárlás folyománya.