Topsztori

forrong
Forrás: http://www.survivalmagazine.org/

Forrong az adatközpont-piac

Ahogy a felhő-alapú it egyre inkább előtérbe kerül, a vélemények élesen megoszlanak a vállalati adatközpontok jövőjéről. Egyesek szerint az üzleti vállalkozások saját adatközpontjainak napjai meg vannak számlálva, míg mások úgy tartják, hogy továbbra is nagyrészt a privát felhő alapú infrastruktúrák fognak dominálni, kiegészülve néhány eseti, a különböző nyilvános felhőkben működő speciális szolgáltatással. 

Amit most tapasztalunk – nyilatkozta Kevin Leahy, a Dimension Data adatközponti igazgatója –, hogy a technológiai változások jelenlegi felfokozott üteme az ict-ipart fordulópontra juttatta. Lehetetlen ma biztosan meghatározni, hogyan fog kinézni egy adatközpont 2024-ben. Ugyanakkor azok a gazdasági szervezetek, melyek nem élnek a felhő alapú adatközponti infrastruktúrára való transzformáció lehetőségével, komoly piaci hátránnyal számolhatnak a közeljövőben. Most van itt az ideje, hogy kihasználjuk az ezekben a gyökeres változásokban rejlő lehetőségeket, vagy kockáztatjuk a lemaradásunkat – int Kevin Leahy

Fejcsere

Manapság a gazdasági szervezetek egyik legnagyobb kihívása az „éppen megfelelő méretű” adatközpontok kialakítása. Megfontolandó továbbá az is, hogy a meglehetősen nagy beruházás mellett kiépített adatközpont hogyan képes kiszolgálni, illetve milyen további beruházások megvalósításával képes a jövőben kiszolgálni a folyamatosan bővülő üzleti igényeket. Végül a megtérülési időintervallumot is át kell gondolni, hiszen egy új adatközpont az 20 évre szóló beruházás.”

A hagyományos tervezési módszertan, ami nélkülözi az olyan dinamikus és üzleti igényhez rugalmasan alkalmazkodó lehetőségeket, mint a felhő-alapú infrastruktúra, rengeteg felesleges kapacitást és kihasználatlan erőforrásokat eredményez. Az egyébként teljesen logikusnak tűnő közhiedelemmel ellentétben a gazdasági társaságok többsége a kezdeti beruházáskor jelentősen túltervezi az adatközpontját és annak kapacitását, aztán a jelentős üzemeltetési költségek miatt a következő években csökkentik ezt a kialakított kezdeti kapacitást, ahelyett, hogy az idő előrehaladtával inkább fokozatosan bővítenék.

Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, mikor és milyen mértékben használjuk a felhő-alapú infrastruktúrákat és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat, valamint mely szolgáltatásaink az optimális jelöltek egy ilyen infrastruktúrába történő migrációra, egy teljesen új alapokra helyezett komplex megközelítés és tervezési módszertan szükséges.

A felhő költség- és üzleti hatékonysága meggyőző

Nincs kétség afelől, hogy az it-vezetők lelkesen támogatják azokat az elképzeléseket, hogy bizonyos, az arra alkalmas meglévő alkalmazások a felhőbe kerüljenek. Ugyanakkor fontos biztosítanunk azt, hogy az ilyen áthelyezések nem teszik ki a céget esetlegesen nem vállalható kockázatnak, szolgáltatás-kiesésnek, és egyéb, előre nem látható költségeknek – nyilatkozta Leahy. Kiemelte, hogy a felhőbe történő migráció első lépése gyakran magával vonja az alkalmazások platformjának cseréjét. Például Unix vagy más nagygép alapú rendszereket szükséges lehet X86 architektúrájú platformra portolni, ami többek között lehetővé teszi a különböző virtualizációs technológiák használatát a hagyományos fizikai infrastruktúra alapú rendszerek helyett.

Ez nagyon összetett folyamat – figyelmeztetett Leahy, továbbá megjegyezte, hogy a szervezeteknek számításba kell venniük a különböző felhő-szolgáltatásokhoz kapcsolódó folyamatok és menedzselt szolgáltatások kínálatát. Ha például nyilvános felhőt használunk a tesztelési és fejlesztési folyamatokhoz, eredményesen használhatjuk ki annak előnyeit, mint egy hasznos segédeszközét. Így minden fontos folyamat egy helyen van ahhoz, hogy ez az új „segédeszköz” megfelelően működjön, mialatt a saját infrastruktúránkat továbbra is magunk tudjuk kezelni.

Ugyanakkor, ha üzleti felhőmegoldásokban gondolkodunk, melyekben a legfontosabb alkalmazásokat futtatjuk, sokkal magasabb elvárásaink kell, hogy legyenek. Sokkal többféle opcionális szolgáltatásra és magasabb szintű testre szabhatóságra van szükségünk, amelyek továbbá minden olyan korábbi működési és biztonsági elvárásunknak megfelelnek, amit egy hagyományos menedzselt szolgáltatás tud nyújtani.