technológia

Hol van már az Ofotért?!

Webre a fotóval!

Ha nem bízunk számítógépünk merevlemezében, esetleg a mobilunkkal készített fotókat szeretnénk azonnal eltárolni és megosztani másokkal, számos, alapszinten ingyenes online szolgáltatás közül válogathatunk.

A megfelelő fényképtárolási szolgáltatás kiválasztásánál először azt kell eldönteni, hogy nekünk mi a legfontosabb. Automatikus feltöltés a mobilról? Szinkronizálás a különböző eszközök (esetleg platformok) között? A minél nagyobb tárhely? Az egyszerű rendezhetőség és kereshetőség a képek között? Az ingyenesség?

 

Fájlok és fotók

Kínálnak már kimondottan fotók kezelésére való funkciót a jól ismert online tárhelyek (Dropbox, Microsoft SkyDrive, Google+ Photos). A Dropboxon érződik, hogy az asztali gépek világából származik – mobilról kicsit nehézkes a kezelése. Ugyanakkor a webes felületen jól oldották meg a fotók rendezését és megosztását. A Google+ fotótárhelye a Gmaillel és a Drive-val osztozik a 15 gigabájtnyi ingyen tárhelyen, de jó pénzért akár 16 terabájtot (!) is lehet vásárolni. A szolgáltatás alapvető fotószerkesztési lehetőségeket is kínál, viszont a Google+ részeként nagyon oda kell figyelnünk, hogy kivel osztjuk meg fotóinkat. Igazán szép kezelőfelülettel, de csak 7 gigabájt szabad tárterülettel kényeztet a SkyDrive. Minden mobil- és asztali platformhoz van alkalmazás, de az automatikus feltöltés csak Windows Phone-ról működik. Képszerkesztési funkció viszont nincs.

 

i-életérzés

Az Apple-fanoknak lehet jó választás az Apple Photo Stream, illetve a Loom. Előbbi inkább fotószinkronizáló funkció, mint igazi tárhely: a legutóbbi ezer fotót mutatja meg a Timeline-ban és szinkronizálja azokat a felhasználó összes iOS és Mac eszköze között. Ha az összes fotónkat a felhőben akarjuk tárolni, akkor az iPhoto for Mac-re van szükségünk; ez össze van kapcsolva a Photo Streammel.

A Loom amolyan végtelenített, webes Filmtekercs: a képeket automatikusan feltölti és szinkronizálja a különféle eszközök között. Eközben helyben csak egy kisebb, az adott képernyőre méretezett verziót tárol, amivel akár 90 százalék tárhelyet is felszabadíthat a mobileszközön.

 

Profiknak

A kimondottan online fotótárolásra és megosztásra létrehozott szolgáltatások között az első helyen kell említeni a jó öreg Flickrt, amely ráadásul egy terabájt ingyen tárhelyet kínál. Profi használatra is alkalmas: több felbontásban tárolja a képeket, jól szabályozható a megosztás, számos szűrő van hozzá. Mi több, szabadon integrálható (és integrált is) számos alkalmazásba.

Nemcsak multiplatformos a Picturelife, hanem a Facebookról és az Instagramról is be tudja gyűjteni a fotókat, amelyeket aztán számtalan módon rendezgethetünk és kereshetünk, vagy akár embereket is tagelhetünk a képeken. Nincs ingyenes verziója, mert a profi fotósoknak készült a SmugMug. A webes kinézet testre szabható, a mobilalkalmazások többféle szerkesztési funkciót és szűrőt is kínálnak. A fotós a szolgáltatáson keresztül értékesítheti is a műveit.