technológia

33_led-cove-light-8946-1900_420
Forrás: -
RGB okoskörte

Világítás okostelefonra és Bluetoothra

Akarja, hogy 16 millió színben pompázzon a lakása? legalábbis ennyiből választhassa ki a megvilágítás színeit? A változásokat okostelefonjával szabályozza? Van ilyen.

Tapsra, érintésre kigyúló, erősödő-halványuló, kialvó világítás már régóta létezik. De olyan még nem volt, hogy okostelefon vezérelte diszkóvilágítást varázsoljunk lakásunkba.

A világítástechnikai rendszer a LiTeClick névre hallgat, s működtetéséhez nem kell egyéb, mint egy speciális villanykörte vagy led-szalag, Bluetooth-képes androidos vagy iOS-es mobileszköz (ez jellemzően okostelefon, de lehet tablet, iPod és noteszgép is).


 

A világítótest alumíniumból és műanyagból készül, belül egy Bluetooth 2.1 és egy Bluetooth 4.0 modul dolgozik. S ami talán a legfontosabb: van benne egy nagy teljesítményű, 12 wattos, négyszínű CREE rgbw (piros, zöld, kék és fehér) led. A technológiával összesen 16 millió színt lehet létrehozni, így az izzó lényegében bármilyen, akár ragyogó fehér színt is meg tud jeleníteni.

Az üzembe helyezés egyszerű: csavarjuk be a led-körtét a foglalatba, vagy kapcsoljuk be a led-szalagot, töltsük le az alkalmazást, és párosítsuk az égőt a mobileszközünkkel. Aztán már csak annyi a dolgunk, hogy a telefonunk kijelzőjén megjelenő színskálán lavírozzunk ujjunkkal.

A led fényforrás élettartama évekkel több a hagyományos világítótestekénél. Sokkal kevesebb energiát igényel: egy 10 wattos led-körte fogyasztása általában megegyezik egy 70–80 wattos izzóéval.