technológia

28_Logo-Facebook_420
Forrás: -
Élhetett volna tovább

Új köntösben a Like gomb

Na, melyik az a gomb, amelyet naponta több mint 22 milliárd alkalommal láthatnak az emberek és 7,5 millió weboldalon megtalálható? A Facebook Like és Share gombjairól van szó, melyek hamarosan új ruhát kapnak.


 

A Facebook szerint több hét is eltelhet, mire minden oldalon kicserélődnek a gombok. Leginkább a Like gomb változik: a legismertebb internetes mém eltűnik, helyette egy fehér f jelenik meg Facebook-kék (#3b5998, webtervezőknek… – a szerk.) alapon, mellette pedig a Like szócska, illetve ennek aktuális nyelvi változata.

És hogy mi a váltás oka? A Facebook nevében nyilatkozó Peter Yang termékmenedzser szerint, aki stílusosan a változást bejelentő Facebook-bejegyzés kommentjében válaszolt a felmerülő kérdésekre, az új változatokat a magas felbontású képernyőkre optimalizálták. (A vesztes gladiátoroknak kegyelmet adó kézmozdulat jele pont a jó képernyőkön nem látszott volna eléggé?! – a szerk.)

A felfelé mutató hüvelykujj azért nem törlődik véglegesen a Facebook-történelemből, abban a párbeszédablakban jelenik majd meg a hír alatt, ahol a lájkok száma látszik. A Share gomb esetében a kis f betű jelenik meg a Share szócska, illetve ennek a nyelvi változatai előtt – itt kevésbe drasztikus a váltás.

Már 15 éve létezik

A Like gombot nem a Facebook találta ki. Joannes Jozef Everardus van Der Meer holland programozó 1998-ban, öt évvel a Facebook megjelenése előtt védette le megoldását, amely lehetővé tette egymás tartalmait „kedvelni” a Surfbook nevű közösségi olvasónaplóban. Ő már nem él, de a jogokat birtokló vállalat, a Rembrandt Social Media, LP pert indított. Szerintünk a per hamar véget ér, tetemes, peren kívül kifizetett kártérítési összeggel.