technológia

20_moocepcop.edublogs.org
Forrás: -
Segítség, rendőröknek

Több szem online még többet lát

Szabadidejüket nem sajnálva megoldatlan ügyeket boncolgatnak az interneten közösségbe szerveződött amatőr detektívek. Munkájuk néha káros is lehet, és hátráltathatja is a hivatalos nyomozást.

Carl Koppelman hobbija: internetes nyomozó. Online karrierje kényszerből született: a Disney könyvelője a gazdasági válság hatására elvesztette a munkáját. Hirtelen rengeteg szabadideje lett, ki szerette volna tölteni valamivel. A híradóban látott egyik bűntényről bővebb információkat szeretett volna megtudni az interneten. Így bukkant a Websleuths oldalra, ahol az online amatőr detektívek egymással megbeszélhetik ügyeiket. (Sleuth: véreb. – A szerk.)

 


 

 

Azonosítatlanok nyomában

Az idők folyamán Carl Koppelman az azonosítatlan emberi tetemek azonosításával foglalkozó téma moderátora lett. A fórum résztvevői a különböző eltűnt emberekről szóló híreket a halottkémek jelentéseivel vetik össze, és így igyekeznek nevet adni a név nélküli holttesteknek.

Carl nincs egyedül érdekes hobbijával. Az interneten oldalak tucatjai fogják össze az online amatőr detektívek közösségét, akik saját szabadidejüket nem sajnálva igyekeznek segíteni a rendőrség munkáját. Időt és energiát nem kímélve kutakodnak a közösségi oldalakon, iskolai csoportképeket néznek át, halottkémek jelentéseit bogarásszák – így szedegetik össze a hiányzó elemeket. A kéretlen segítség néha jól jön a rendőrségnek, de gyakran galibát is okoznak okoskodásukkal.

Egy másik portál, a Doe Network például nemcsak amerikai, hanem mexikói, kanadai és brit ügyekkel foglalkozik, itt is az azonosítatlan holttestek, az eltűnt személyek felkutatásán van a hangsúly. (John vagy Jane Doe az azonosítatlan személyek „szabványos” neve az USA-ban. – A szerk.) Az Amerikai Egyesült Államokban 40 ezer név nélküli holttestet tartanak számon, és az adatbázis évente 4400 új esettel bővül.

Az ehhez hasonló oldalak hatására született meg az amerikai igazságügyi minisztérium kezdeményezésére 2008-ban a NamUS.gov, ahol az eltűnt és azonosítatlan emberekkel kapcsolatos ügyeket kezelik egy helyen. Az adatbázisba a hatóságok töltenek fel adatokat, de bárki lekérdezheti: születési adat, az eltűnés időpontjának megadása stb. alapján lehet keresni. Működése óta 309 holttestet sikerült azonosítani, és további 708 esetben segítséget biztosított az ügy megoldásához.

 

Ártatlan lett a bűnös

Az internet bugyraiban rengeteg további nyomozásra szakosodott oldal található. Igen népszerű a Reddit fórumoldalon a Reddit Bureau of Investigations (Reddit nyomozóiroda) és Unsolved Mysteries (megoldatlan rejtélyek). Sajnos, épp a Reddit közössége a ludas abban, hogy a 2013-as bostoni maratoni futáskor történt robbantáskor egy ártatlan embert gyanúsítottak meg, majd kiáltottak ki bűnösnek. A rendőrségi és közösségi fotók alapján azonosított személyt eltűntként tartották nyilván, napokkal később családja holtan találta meg. Szerencsére hamarosan kiderült, hogy a robbantáshoz semmi köze.

 

Kódfeltörés

Sok facebookos tolvajt győz

A közösségi oldalt is sokan használják elveszett termékeik felkutatására. 2013-ban egy „Fotózz fekete Fiestát” címmel indított felhívás bizonyult igen sikeresnek, az ellopott Fordot másfél nap alatt megtalálták. A lopott autók megtalálásában több önkéntes is segít, például azzal, hogy forgalmat figyelve nézik és elemzik az elhaladó autókat. Egy hasonló oldal, Autóvadász egyesületé, mely egy egyszerű, rendszám alapú keresést lehetővé tevő mobilalkalmazást is biztosít.

Bizonyos típusú rejtélyeket mintha az online közösségnek találtak ki. Ilyen a kódfejtés: a rendőrség gyakran kéri a nagyközönség segítségét bizonyos rejtélyes írások, kódok megfejtéséhez, de a családtagok is az online közösséghez fordulhatnak.

Így tett Dorothy Holm családja is: a nagymama a halálos ágyán egy kis üzenetet írt, a kis cetlin ez állt: „OFWAIHHBTN”. Noha ebben az esetben nem volt szó bűnügyről, a családot mégsem hagyta nyugodni a rejtélyes utolsó üzenet. A kódot a Metafilter közösség elé tárták, ahol az egyik vallásos felhasználó oldotta fel a rejtélyt: az (angol nyelvű) Miatyánk szavainak kezdőbetűit tartalmazza az üzenet. Nagyi a halála előtt csak egy utolsó imát akart elmondani.

 

Megkerült a lopott laptop

Online detektívesdit játszó magyar közösséget nem találtunk, de sok olyan oldal létezik, ahol valamilyen lopott tárgyra szakosodva igyekeznek segíteni. Ilyen oldal például a Lopottlaptop, ahová 2008-as elindulása óta 1476 lopott gépet regisztráltak és 6403 gépet ellenőriztek. Az oldalon ingyen regisztrálni lehet az ellopott gépet, és keresni az adatbázisban, hogy a megvásárolandó gép tiszta eredetű-e.

„Havonta hívnak a rendőrségtől, hogy egyik vagy másik ügyben segítsünk nekik”, mondja Benkő Tibor, az oldal üzemeltetője. „Tavaly szeptemberben oldalunknak köszönhetően került meg egy Fujitsu Siemens Ultrabook: a hétvégén eltulajdonított gépet már hétfőn értékesíteni próbálták egy használt gépeket forgalmazó üzletben. Oldalunkon leellenőrizték a sorozatszámát, mivel az szerepelt adatbázisunkban, visszatartották, és értesítették a rendőrséget. A hivatalos eljárás végén a gép visszakerült jogos tulajdonosához”, mesélte.

 

Lopott kerékpár és autó

Hasonló elven működik a Lopottkerekpár oldal, ahova 1037 eltulajdonított bringát regisztráltak. A Bringareg oldalon pedig a (még) meglévő kétkerekűt lehet regisztrálni, így az lopás esetén könnyebben azonosítható, illetve felkutatható, kihez tartozik az egy-egy rajtaütéskor megtalált kerékpár.

Érdekes megközelítéssel dolgozik a Tolvajkergetők oldal, ahol 15 részes YouTube-videó elkészítésével harcoltak a tolvajok ellen. Az oldal egy műholdkövetős biztonsági eszközt reklámoz, ezért a filmekben hasonló eszközzel ellátott csalibringák sorsát követik figyelemmel. Egy éve az oldal nem frissül, viszont annál aktívabbak a Facebookon (*), ahol már 170 ezer felett tart a lájkoló tábor.


(*) Még mondja valaki, hogy nem az élet írja a az újságot. Egy elég durva és vitatható eset miatt a korábban a Facebook-felügyeletnél már feljelentett oldalt lapzártakor letiltották.