technológia

34_Musca_420
Forrás: -
Mint a moziban!

Térérzékelő mobilkamerák

Már a „sima” mobiltelefon-kamerák is megváltoztatták a mindennapjainkat. De a 3d-vonulat itt is megjelent.

A kis kamerák átka, hogy nagy a mélységélességük: ha éles a kép, akkor közeli és távoli tárgyak is élesek. Egy Pelican Imaging nevű cég 16 minikamerát szerel 4×4-es tömbbe, és okos szoftverrel mindenféle ügyességet művel – miután elkészült az a sok elemi kép. Például a fókuszt utólag (!) tetszés szerint lehet változtatni, vagy a már meglévő teljes felvételből precízen kivágja az emberi alakot, hogy aztán más helyszínre másolja. Ez a képszerkesztő programok Szent Grálja! De azért ez még csak egy prototípus, az idő sok mindent megold.


 

Hasonló forradalmat ígér a mobiltelefon vagy tablet kamerájára szerelhető 3d környezet-letapogató. A Kickstarteren gyűjt forrásokat a Structure Sensor, amelyet az Apple iPadjéhez terveztek. Talán a Kinect adta az ötletet, a kütyü infra adó-vevő párral – és a mobileszköz kamerájával, no meg a számítási képességével valós időben készít virtuális 3d modellt. (Szobrot lopunk! – a szerk.)

A gyártó arra tör, hogy a jövő év februárra tervezett piaci megjelenéshez több alkalmazás is legyen. Az egyik bármely valós környezetből – például munkahelyi íróasztalból – egy kis grafikai kiegészítéssel játékkörnyezetet teremt. A játék hőseit is magunk alkotjuk meg: beszkennelünk egy játék dinót vagy legóembert, a játék felruházza a maga kiegészítőivel, sokszorosítja őket és máris kész a kis hadsereg.