technológia

28_dealshut.com_420
Forrás: -
Erős szűrő a közösség

Szállásfoglalás és a kuponos magyar valóság

Minden online szállásközvetítőnél lehet kapni balatoni szállásokat mostanában, ahol a hetvenes évek berendezései köszönnek vissza a valóságban. Kuponnal mindent lehet már béreln?Hogyan szervezzük meg a nyaralásunkat belföldön és külföldön egyaránt?

Jelenleg az Airbnb a világ vezető közösségi szállásközvetítői oldala, miatta változtak meg drasztikusan az utazási szokások.

Szakítottak a klasszikus metódussal, vagyis kihagyták a szálláshelyek értékesítéséből a közvetítő irodákat. A világ bármely helyszínén tudunk vele találni privát szálláshelyeket. Elég nagy a merítés, a hátizsákos egyetemistáknak való egyszeri szállásoktól, a kacsalábon forgó kastélyig mindent megtalálhatunk. Pont a bőség online zavarától érezheti mindenki magát kicsit elveszve az AirBnb-n az első pillantásra. A szolgáltatás 2008-ban indult, évente 3-4 milliónyian foglalnak már szállást vele, Magyarországon is egyre népszerűbb, 2011 óta 500 százalékkal nőtt meg az oldalon kötött foglalások száma.

A közösségi fogyasztás eme módja állítólag még magát is a céget is meglepte. Az utazók és a vendéglátók összehozása biztonságos technológiai háttérrel működik (közel 40 biztonsági funkcióval), a közösség folyamatosan értékeli az ajánlattevőket, ki is szűrhetők a nemkívánatosak. A házigazdák dönthetik el, mennyire szimpatikusak a leendő vendégek, akik ha nélkülözik a pozitív ajánlásokat, nyilván nem fogják megkapni a kívánt ingatlant.

Kiválasztjuk a várost, ahova el szeretnénk utazni, majd az érkezés és távozás dátuma alapján kapunk szabad szállásokat. Ha találtunk kedvünkre valót, kapcsolatba léphetünk a tulajdonossal, előtte pedig megnézzük, mit írtak róla az előző vendégek. („Lekáderezzük”…) Fizetni elektronikusan tudunk, de csak a bejelentkezés után 24 órával vonják le a számlánkról a megfelelő összeget. Ha véletlenül van egy kallódó balatoni nyaralónk, bekapcsolhatjuk az Airbnb rendszerébe, a regisztrálás ingyenes, de a kiadott éjszakák után 3 százalék a cég a jutaléka.

A regisztrált lakásokért automatikusan garanciát is vállal a cég, igaz, ez a bónusz még hazánkban nem működik. Mindenesetre elég szép magyar gyűjteményt találunk már most is fent, hogy ha belföldi turistáskodni akarnánk olcsón és jól megszállva hazánkban.

 


 

 

Trivago

Ez az oldal merőben más, gyakorlatilag egy metakereső. Összehasonlíthatunk vele több, mint 100 online szállásfoglalási oldalt (a booking.com-ot, a lastminute.com-ot stb), majdnem mindenhol találhatunk vele szállást a Földön, mert havonta 15 milliónyian használják. A Trivago karrierje 2005-ben kezdődött, 2007-re már majdnem az egész EU-t lefedte. 2009 volt a nagy áttörés, amikor Amerikában is megvetették a lábukat, de azóta Kínában, Japánban és Brazíliában, sőt 2012-től hazánkban is otthon vannak.

Működése egyszerű, a pénztárcánkhoz megfelelő helyet, várost vagy turisztikai látnivalókat térképezhetünk fel vele. A keresést finomra hangolhatjuk, wifi, wellness vagy tengerpart, illetve egyéb extra dolgok beiktatásával. Ha éppen telített a kívánt város, a Trivago képes arra, hogy a közelében is találjon nekünk alternatív szálláshelyet. Itt is megtalálhatjuk a felhasználók értékeléseit és leírásokat, de kapunk ár-összehasonlító elemzést is. Ha sokat utazunk, tagja lehetünk a Trivago közösségének és az általunk gyártott tartalomért havi jövedelmet is kaphatunk.

 

Couchsurfing

Bevállalósabbak kedvence a kanapéturizmus, nemcsak azért mert ingyenes, hanem el kell viselnünk szállásadónk fizikai közeléségét is. Néhány napot eltölteni egy vadidegennel, felvenni annak mindennapi ritmusát meglehetősen népszerű, még barátságok is születhetnek belőle.

Ez is a közösségi médián alapszik, ahol a profilunk alapján értékelnek minket, ugyanis nemcsak igénybe vehetjük mások lakását, de mi is hasonló szolgáltatást nyújthatunk. Fontos itt is a visszajelzések végigböngészése, mert nem szívesen marad hoppon valaki egy idegen városban egy trehány kanapé-megosztó jóvoltából.

A couchsurfing 1999-ben indult, mára a szabályok kissé fellazultak. Ha regisztrálunk, megadhatjuk hány éjszakát és mikor adunk ki, de csupán idegenvezetést is felajánlhatunk. Semmi sem kötelező, de valami minimális értékelhetőt azért kell nyújtanunk. Jelenleg több mint 3 milliónyi „kanapét” találhatunk a világ szinte minden táján. A szolgáltatás biztonságos, azonnal kiveti magából a közösségi értékelés rendszere azokat, akik visszaélnek a vendéglátók, vagy a vendégek bizalmával.

 

Kuponos turizmus

A legegyszerűbb és legnépszerűbb bel- és külföldi utazás megszervezése a kuponos oldalak becserkészésével. Csak fel kell iratkoznunk néhány listára és minden nap bombázni fognak jobbnál jobb ajánlatokkal. A teljesség igénye nélkül: csakszallas, qponverzum, kuponvilag, foglaljvelunk, bonuszbrigad, kuponbirodalom, napideal, lassan Dunát lehet rekeszteni velük.

Működési elvük egyszerű, a megfelelő bel- és külföldi szálláshelyeken tudjuk ezeket érvényesíteni, akár 50 százalékos kedvezményt is ki tudunk fogni. A legjobban a családosok járnak, mert a fürdővárosokban a legtöbb esetben eleve a belépők is benne vannak a foglalásban.

Miért jó ez? A legtöbb szállás soha nem fut 100 százalékos kihasználtsággal, egy-egy hotel vagy panzió fenntartása meg akkor is viszi a pénzt, ha üresen áll, a kuponos turizmussal pedig még a főidényen kívül is növelni lehet a töltöttséget.

Egy hátránya azért van: erősen ajánlott leellenőrizni, hogy pontosan hová is megyünk, például a Trivago kedvezményes helyeit…  A panziók általában csalódást okoznak az embernek, mert sokszor lepukkant szállásokat neveznek nagyképűen annak. Hoteleknél sem árt az óvatosság, mert a legtöbb esetben a „wifi elérhető” csak a közösségi helyekre vonatkozik, a szobákban már csak kábeles a net, ha ugyan van. Minél olcsóbb, annál jobban kell figyelni a részletekre, de néhány kuponos turistáskodás után már rá lehet érezni az ízére és nem fogunk csalatkozni benne. Ha olcsón és gyorsan szeretnénk egy hosszú hétvégét eltölteni akár hazánkban, akár külföldön, ez a legegyszerűbb módja a megszervezésének.