technológia

32_Mailboxes_420
Forrás: -
Sok tojás egy kosárban

Sok a szöveg!

Ne is beszéljünk arról, hogy a munkahelyen mennyi információ keletkezik az elektronikus üzleti levelezésben. Ezek archiválására vannak üzleti, levelezőszerver-oldali megoldások. De mit tehetünk saját levelezésünkkel?

Egyre nő a magánember levelezése is. Ha belegondolunk, akkor nem a szöveg a sok, hanem amit mellé csatolunk. A kép-, hang- vagy videomellékletek. Tágabb értelemben képnek vehető egy beszkennelt számla, szerződés, bárminek a fénymásolata például pdf-ben. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy egy valamirevaló mai világpolgár webszörfernek nemcsak egy, hanem több email-címe, sőt történeti okok miatt több email-kliensprogramja is lehet(ett). Ez nem a reklám helye, mindenki leltározzon csak az emlékezetében: Gmail, Hotmail, Freemail, Yahoo Mail, Outlook, Windows Mail, AOL, ráadásnak a mobil- és kábelinternet szolgáltatók egyedi, változó nevű email-szerverei.

 


 

 

Az igazi kihívás: a visszakeresés

A legtöbb nagy webmailes levelezőrendszer azt állítja magáról, hogy kinőhetetlen. Ez el is kényelmesít bennünket. Ma már a tárhely sem probléma a gyors és megbízható internetelérés és az olcsó vagy teljesen ingyenes felhős társzolgáltatások révén. A keresés annál inkább.

Mi is szokott nagyon hiányozni? Elektronikus vásárlásaink számlái, szoftverletöltő linkek, szoftverek sorozatszámai. Egyéb elektronikus ügyintézéseink teljes folyamatukban. Ne reménykedjünk abban, hogy majd az eladó megőrzi helyettünk, és készséggel segít a visszakeresésben. Ma már szinte minden szolgáltató, közmű elektronikus számlázásra (számlabemutatásra) csábít. Biztosak lehetünk abban, hogy az elektronikus adatok végleg elárasztanak bennünket az idő előrehaladtával. Már késő egy emailcím alá terelni a dolgokat…

 

A megoldás?

Egy már-már elfeledett nyílt forráskódú szoftvert ajánlunk, amelynek még le is akarták állítani a fejlesztését: a Mozilla Thunderbirdről van szó. Van Windows-, Mac OS X- és Linux-változat. Magyarul is, angolul is. Annyi a teendőnk, hogy szépen egyenként felvesszük minden egyes meglévő email-postafiókunkat a Thunderbird alá. Egyszer kell nekiveselkedni és minden Exchange-es, gmailes, freemailes stb. kapcsolatunkat egy helyről kezelhetjük. Nem kell megijedni, megmarad a mappás kezelés emailcímenként, de bármikor össze is boronálhatjuk beérkező leveleinket. Külön áldás, hogy a gmailes címkék (a Labels) külön mappát képeznek itt. Megadhatjuk, hogy egy-egy mailszerverről időben meddig visszanyúlva töltsük le leveleinket.

Az igazi megnyugvást, amiért egyáltalán érdemes ebbe az – áruljuk el: többórás – előkészítésbe belevágni, az fogja jelenteni, amikor valamit meg kell keresni, de fogalmunk sincs, hogy melyik emailcímünkre jött, honnan küldtük. A Thunderbirdben globálisan kutakodhatunk. Archiválni is csak itt kell ezentúl.

Az egyetlen ár, amelyet a sok jóért fizetünk, hogy az összevont levél-adatbázis az adott géphez kötött: azzal él – vagy hal. Költöztetéskor is kell majd foglalkozni vele.