technológia

34_google-places_420
Forrás: -
Térképben buta az okostelefon

Segítség! Ellenem van a térképszoftver!

Az iPhone-unkat tesszük rá, hogy az okostelefon-tulajdonosok mindegyike került már kellemetlen helyzetbe az ingyenes Google Maps navigációs alkalmazás miatt, amikor időben oda kellett volna érnie valahova. Íme, néhány tipp, hogy elkerülhetővé váljanak az útvesztők.

A cikkben nem mezei szakértőként, hanem kritikus felhasználóként alkotunk véleményt az Apple App Store-ból ingyen letölthető, az Androidba pedig beépített Google Mapsről. Néhány szakmédium egyenesen életveszélyesnek tartja az említett szoftvert, de az itpeople csapata kizárólag saját, szubjektív tapasztalataira hagyatkozik.

 


 

 

Nem empátia. Logika

A jól megszokott Google Maps már nincs rajta az iOS-en, és az ingyenesen letölthető verzió használata sem tűnik garantált sikernek az ismeretlen terepen autózó ember számára. A végcél elérése érdekében nem riad vissza a rosszabb minőségű, vagy szinte járhatatlan utak igénybevételétől. Talán a kaliforniai kollégák adatbázisa nem teljesen precíz a magyar mellékutak tekintetében…

A kíméletlen hegymenetet és a szűk kis utcákat tapasztalataink szerint kifejezetten kedveli, ha azokkal akár száz métert spórolhat a távon. Az itbusiness videós stábjával történt meg nemrég hasonló eset: az alkalmazás gyorsabb utat vélt felfedezni egy kisebbfajta hegy átszelésével két település között, amelyeket egy jól járható, bár valóban hosszabb út is összeköt. A stáb a rövidebb utat választotta, de az út szépen, fokozatosan durva hegyi terepbe ment át. Vissza kellett fordulni.

 

Használati útmutató

Várjuk meg, míg betölt és használatra kész állapotba kerül az applikáció. Ez esetenként hosszú perceket vehet igénybe… A keresett cím begépelése után győződjünk meg róla, hogy a találat valóban oda mutat-e, ahova menni szeretnénk. Bármilyen kis hiba, akár egy szükségtelen kötőjel is pillangó effektust idézhet elő az utazás idejét, útvonalát és kimenetelét illetően.

A végcél ellenőrzése után javallott részletesen áttekinteni az alkalmazás által felkínált útvonalakat, és a legésszerűbbet kiválasztani a sok-sok turistamenet közül. A Google Maps előszeretettel csalja el felhasználóit kényszerű városnézéssel egybekötött tájékozódási próbatételekre. Talán, mert a jótékony applikáció figyelembe szeretné venni az érintett helység gépjárműforgalmának napszaki változásait. Súlyosan felboríthatja a rutintalan utazó időbeosztását, ha az automatikus útvonaljavaslatok közül gondolkodás nélkül az elsőt választja. A Google Maps ugyanis nem minden esetben a legrövidebb utat látja megfelelőnek.

A legfontosabb szabály, hogy az autóvezető polgár csak akkor hagyatkozzon teljes mértékben erre a navigációs appra, ha nem siet sehova. Ha akkor is a szoftver segítségét kéri, amikor nagyjából ismeri az adott útvonalat, valószínűleg nagy fejtörést fog okozni számára, hogy felülbírálja-e vezetés közben az alkalmazás megkérdőjelezhető javaslatait.