technológia

27_Battle_vs_Chess_1_420
Forrás: -
Mindig kéznél van a partner

Sakk-komputerek a zsebben

Az internet gondoskodik megfelelő erejű ellenfelekről – 10–15 perc alatt bárhol „lezavarható” egy villám sakkparti. Elég hozzá egy mobiltelefon.

Nemrég a karácsonyi játékvásár idején több távol-keleti sakkautomata közül lehetett válogatni. Eltérő méretek, változatos játékerő-fokozatok voltak a választékban. Ma már csak szakboltokban lelhetünk elvétve ilyenekre, legjobb internetről rendelni, ha valaki mégis ilyenre vágyik. De nem érdemes. A kommersz sakk-komputereket teljesen kiszorították kezdetben az asztali gépekre megjelenő 5–25 ezer forintos, gyakran előfizetéses sakkprogramok, de 2–3 éve már az ezek tudásával vetekedő mobilalkalmazások viszik a prímet. Ingyen, vagy potom 1000–1200 forintos áruk mattolta a sakk-készülékek keresletét. A sakk egyszerű szimbólumai még a legkisebb felbontású okostelefonon is megjeleníthetők.

 


 

 

Mindent tudnak

Kezdhetjük az alapokkal, a tanítóprogramok leckeszerűen visznek végig a sakk szabályain, megtanítanak több lépésre előre gondolkozni. Az amatőr szintről elmozdulva már elterjedt megnyitásokat, végjátéktechnikákat, támadási és védekezési stratégiákat is begyakorolhatunk. A programok egyetlen gombnyomásra elemző módra kapcsolhatók és azonnal kiértékelik lépéseinket. Internetkapcsolat mellett már idegenekkel is játszhatunk, megválaszthatjuk a gondolkodási időt, figyelhetjük mások online játszmáit.

Aki fogékony a sakkfeladványokra, itt rengeteget találhat. De akár maga is készíthet ilyeneket. Online játszmáinkat, játékstatisztikánkat a legtöbb rendszer eltárolja. Nemcsak visszajátszhatók a partik okulásképpen, hanem kiexportálhatók, elláthatók saját kommentárokkal, elemzésekkel. Bátran beléphetünk egy online sakk-közösségbe, ahol blogunkban ízléses formában tálalhatjuk magunk vagy mások játszmáit, érdekes állásait.

 

A mobil felhozatal

Rengeteg ingyenes és fizetős sakkprogram van iOS-re és Androidra is. Ha valaki minőségi programra vágyik, akkor nem fog csalódni, ha a Shredder Chesst vagy a Droidfisht választja. Utóbbival még a vak sakkozást is kipróbálhatjuk, ami olyan, mintha háttal állnánk a táblának. A ChessBase a legnagyobb világversenyek válogatott játszmáihoz ad elérést és keresési lehetőséget. Az összes eddigi sakkvilágbajnok és neves versenyző repertoárja elérhető belőle, pillanatnyilag több mint 6,6 millió játszmát böngészhetünk. (A profi sakkozók alap-alapeszköze… – a szerk.)

A Chesspresso egy androidos online „levelezési sakk” alkalmazás. Itt egyidejűleg több partit játszhatunk több emberrel, egy lépés megtételére megegyezéstől függően 1–7 nap áll rendelkezésre. A program igyekszik hozzánk hasonló játékerővel rendelkező emberrel összepárosítani.

Nemcsak szórakoztat, hanem tornáztatja is az agyat a sakkozás. A pontos elemzőképesség, a jó képi és matematikai memória, egy stratégia következetes végigviteléhez szükséges önuralom és céltudatosság az élet más területein is kamatoztatható. A tőzsdézés, cégvezetés sem nélkülözheti a gyors, kombinatív gondolkodást.