technológia

36_Bicentennial-Man_420
Forrás: -
Robotok reneszánsza

Robotbirodalmat épít a Google

Rövid idő alatt több, robottechnológiai vagy ahhoz kapcsolható céget vásárolt fel a Google. A keresőóriás erre vonatkozó tervei nem ismertek, de a találgatás az világszerte megindult.


Merevnek tűnő, suta mozdulatokkal gördül be a robot a konyhából az étkezőbe, ahol leteszi a tányérokat, majd miután kiürültek, összegyűjti őket. Elmosogat, rendbe rakja a házat, majd megfőzi a vacsorát. Este felolvas a gyerkőcöknek, elalvás után leoltja a villanyt az egész házban, visszavonul a pincébe, ahol reggelig elmossa, megszárítja a ruhákat. Pirkadatkor megöntözi a virágokat, és friss reggelit készít a kertből szedett zöldségekből.

Ilyen, az otthoni monoton munkát kiváltó, a háziasszonyok álmát jelentő robot egyelőre nem létezik. Egyes munkafázisokat már automatizáltak, de, az áttörés még várat magára. A robotépítés terén a keresésből meggazdagodott Google kezdett el mozgolódni, ezért sokan reménykednek, hogy a háztartási robotok ideje is elérkezett – ahogy az önvezető autót is létrehozta, majd elfogadtatta a cég.


 

Bevásárlólista

A Google az elmúlt három hónapban robotgyártásban érdekelt cégek sorozatát vásárolta fel. A tulajdonába került egy cég, amely robotkezeket gyárt, egy másik, amely robotszemeket, és egy harmadik –  amely robotlábakat fabrikál.

A legnagyobb visszhangot a Boston Dynamics nevű, 80 alkalmazottat foglalkoztató cég felvásárlása keltette, mert ezt a vállalatot eddig maga az amerikai hadsereg támogatta fejlesztéseiben. Amit az asztalra letettek: kifejlesztettek egy ragadozóhoz hasonlító, négylábú robotot, amely 46 km/h sebességgel képes szaladni, és egy olyan androidot, amely megtartja az egyensúlyát, még akkor is, ha megcsúszik a jégen.

Mit akar a felvásárolt cégekkel a Google? Azt nem köti senkinek az orrára. A The Verge által megkérdezett Colin Angle, az iRobot vezetője szerint a Google automata futárszolgálatot fejleszt: ahol a már működő, vezető nélküli autóban a robot utazik a csomaggal és viszi egészen az ajtóhoz. Patrick Lin, a kaliforniai egyetem tanára úgy véli, hogy a világ első közösségi robotja készül. Ez olyan masinákat takar, amelyek otthonaikban segítik az embereket vagy egyszerűbb közösségi feladatokat látnak el.

Ha megnézzük az elmúlt időszakban felvásárolt cégeket, akkor mindegyik egy-egy kulcsfontosságú komponense az emberszerű robotnak – hívta fel a figyelmet Erin Rapacki, aki a Google által felvásárolt Industrial Perceptionnál dolgozott. De hogy ennek a humanoid robotnak milyen feladatot szánnak, nos azt csak találgatni lehet.

És mivel is foglalkoznak a tavaly december 2-10. között felvásárolt cégek? A japán Schaft Inc. humanoid robotokat fejleszt, az Industrial Perception számítógépes látással foglalkozik, a Redwood Robotics robotkezeket gyárt, a Meka Robotics robotokat készít, a Holomni robotkerekeket, a Bot&Dolly robotkamerákat fabrikál. Mindezt kiegészítették egy január 26-i felvásárlással: a Deepmind Technologies mesterséges intelligenciát fejlesztett.

Egy biztos: a Google nem dolgozik a katonaságnak. hisz a cég már korábban is többször hangosan ismertette álláspontját ezen a téren: katonai szerződésekben nem érdekelt. Az viszont érdekli, hogy a katonaság mivel foglalkozik, a vezető nélküli autó projektjét is a Google ott folytatta, ahol a katonaság abbahagyta. És úgy tűnik, ezt a taktikát folytatja a robotok esetében is: a most felvásárolt Boston Dynamics kiemelt ügyfele a katonaság.


Az Android sikere, a robotok sikere

A Google robotok fejlesztésével nem más, mint Andy Rubin, az Android operációs rendszer korábbi vezetője foglalkozik. Számára nem jelent ez mást – ahogy azt a The New York Timesnak is elmondta egy interjúban – mint visszatérni korábbi hobbijához. És úgy tűnik, hogy a robotok szerelmese a valóságtól elrugaszkodottnak tűnő ötletek megvalósításával foglalkozó Google X kutatóbázistól elkülönülten működteti majd titkos robotgyártó laboratóriumát, az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban egyszerre. A japánok a robotok iránti szerelmét figyelembe véve a szigetországi főhadiszállás logikus választásnak tűnik.

Andy Rubin számára nem jelentett túl nagy gondot lemondani a szoftverfejlesztés irányításáról ás visszatérni a hardvergyártáshoz: egy 2007-es önéletrajz szerint robotmérnökként kezdte karrierjét 2007-ben a Carl Zeiss-nél és rövid ideig az Apple-nál is megfordult gyártási mérnökként, majd ezután kezdett el számítógépek fejlesztésével foglalkozni.

Ha a pletykáknak hinni lehet, neki van a legnagyobb robotgyűjteménye – Amerikában biztosan. Az Android operációs rendszer neve sem véletlen: az Apple-nál kollégái „Androidnak” becézték a robotmániája miatt, évekkel később ezt a becenevet tette ismertté a Google-nál. És most a Google lehetővé tette számára, hogy robotokat építsen, teljes munkaidőben…

Gyártósori munkára

A különböző otthoni munkára szánt robotok kifejlesztése előtt azonban az ipari robotok fejlesztésére összpontosíthat a Google és Andy Rubin. Erre utalhat az a februári találkozó, amikor Andy Rubin a világ legnagyobb it-bérgyártójának, a Foxconnak vezetőjével Terry Gou-val az ipari robotok fejlesztésének felgyorsításáról beszélt. A kínai Foxconn gyáraiban emberek milliói dolgoznak, ahol futószalag mellett ismétlődő, unalmas feladatokért kapnak nem túl nagy fizetést. Vagyis tipikusan robotosítható munkát végeznek.

A Foxconn már 2011-ben kijelentette, hogy gyáraiban a futószalagok mellett hamarosan egymillió robot dolgozik majd – ezzel rengeteg bérre költött pénzt és rossz munkakörülmények miatti panaszt spórolva meg. Mert bármennyire is hihetetlen, a Foxconn-nak sem egyszerű motivált embereket találni, akik hajlandók heti negyven órát tölteni unalmas munkával. Azt ők is beismerik, hogy az ismétlődő munkát ipari robotokra kell bízni, míg az embereket a magasabb képzettséget igénylő feladatok megoldására lehetne használni.