technológia

36_the_legend_of_zorro_004_420
Forrás: -
Fátylat ránk!

Rejtőszínű alkalmazás

A közösségi média korában, mikor mindenki azt osztja meg magáról, hogy hol és mit eszik épp, milyen nagyszerű bor vár rá az est érkeztével, egy alkalmazás épp az ellenkezőjét kínálja: segít elkerülni barátainkat.


Bemegyünk kedvenc éttermünkbe, hogy nyugodtan elfogyasszuk ebédünket, ahol épp szószátyár ismerősünkkel találkozunk. Szívélyesen az asztalához invitál, miközben nekünk semmi kedvünk bűbájosan mosolyogni az ebéd alatt. Ha tudtuk volna, hogy ott tartózkodik, biztos messzire elkerüljük a helyet. Az ehhez hasonló kellemetlen helyzeteket segít elkerülni a Cloak (Álca) nevű alkalmazás.

Az alkalmazás az Instagram és a Foursquare által gyűjtött földrajzi helyzetet veszi figyelembe, a közeli helyeket mutató térképen megjelöli, hol tartózkodnak épp barátaink. Így eldönthetjük, hogy elkerüljük őket vagy sem. A gyártók tervei szerint hamarosan a Facebook által nyilvántartott helyzetet is figyelembe veszik.

Nem jósolunk eget verő sikert az alkalmazásnak, a rejtőzést app nélkül is megoldhatjuk: letiltjuk a helyadatok felhasználását. (Ez nem szelektív megoldás: így teljesen eltűnünk a térképről, a Cloak pedig csak a közelünkben levők elől rejt el. – A szerk.) Sokkal fontosabb, hogy egy trendet jelez: abban a világban, ahol az alkalmazások mindent tudnak rólunk, és szinte minden adatunkat gyermekjáték kinyomozni, szükség van az adatainkat védő megoldásokra. Olyanokra, mint a tinédzserek körében népszerű Snapchat – ahol névtelenül is lehet gyorsan, maguktól lebomló üzeneteket küldeni.