technológia

29_fotolia_420
Forrás: -
Laptop-higiénia

Pucoljunk, emberek!

Megkérdeztük egy éves szinten 18–20 ezer laptopot bevizsgáló, javító cég munkatársait, mit javasolnak, hogyan, illetve hogyan ne tisztítsuk hordozható számítógépeinket házilag. 

 

Milyen tisztítószereket szabad használni?

Tilos bármilyen sav- vagy lúgtartalmú vegyszer, továbbá benzin- vagy alkoholtartalmú folyadék, bármilyen, szemcsét tartalmazó súrolószer. Kapható olyan kijelző- vagy laptoptisztító spray, amely nem csurog le, mert hab – puha textillel töröljük le.

Hogyan távolítsuk el az ujjnyomokat és a zsírt?

A gép kikapcsolt állapotában (ha lehet, akkor akku eltávolítva, töltő és minden egyéb külső periféria kábele kihúzva) a fent említett spray vagy enyhe mosószeres vizes, kicsavart puha ruha vagy kendő ajánlott.

A legfontosabb jó tanács

Menteni, menteni, menteni a fontos adatokat! Másik adathordozóra, amely lehet dvd, usb-tároló, külső merevlemez, másik laptop, felhős tárhely.

Már tudjuk, hogy a 2-3 évvel ezelőtti ssd-k egyik napról a másikra mondják fel a szolgálatot, szerviz sem tudja kinyerni róluk az adatokat, mint hajdanában a mechanikus merevlemezekről. Vajon a mai ssd-k megbízhatóbbak? Két év múlva megtudjuk…

 

Hogyan távolíthatjuk el a billentyűzet közé és alá hullott szennyeződést?

Áramtalanított állapotban porszívóval, kisebb teljesítményen és nem rányomva, vagy puha, tiszta ecsettel, száraz fogkefével óvatosan, a betűk irányával párhuzamosan óvatosan haladva.

Hogyan hosszabbítható meg egy akkumulátor élettartama?

A Li- (-ion, -polimer) akkumulátorok elvileg bármikor tölthetők. Mégis, ha a gépet csak konnektorról használják, és nem vagy csak ritkán hordozzák, akkor a 60–70 százalékra feltöltött akkut vegyük ki és külön tároljuk (ha erre van lehetőség), de 2-3 havonta tegyük vissza a gépbe, merítsük le teljesen és ismét töltsük fel. Ha folyamatosan akkuról használjuk a gépet, és az már 50 százalék alá merült, akkor inkább merítsük le teljesen, majd töltsük fel.

Speciális (?) esetek

A dohányfüst finom, zsíros és kátrányt tartalmazó, makacs, nehezen lepucolható filmréteget képez a laptop minden, külvilággal érintkező pontján. (Nem mellesleg mindenen, a dohányzó személy körüli, mintegy 3 méteres gömb belsejében… – a szerk.)

Praxisuk egyik legfurább, és legbüdösebb szennyeződése a macskavizelet volt, amelyet a szerviznek kellett eltávolítania a billentyűzet alól. A laptop és az állat gazdája először meglepődött, de aztán bevallotta: kedvenc kandúrja előszeretettel melegedett a bekapcsolt gép gombjain. Meg is jelölte…

 

Kényesebb-e egy ultrabook a normál laptopnál?

Szerintünk nem. Minden hordozható szórakoztatóelektronikai termék tervezése során (elvileg) figyelembe veszik, hogy a termék leeshet, megnyomódhat, rázkódhat, hirtelen hőmérséklet-változást szenvedhet.

Mikor és mivel forduljunk feltétlenül szakszervizhez?

Furcsa, rendellenes zaj, túlmelegedés, váratlan leállás, kikapcsolás, a merevlemez SMART hibajelzése esetén (bekapcsoláskor jelenik meg, vagy az operációs rendszer mutatja), ha a gép leesett, vagy folyadék került bele.