technológia

28_Manhattan Selfie_420
Forrás: -
Katt – csatt!

Önfotózkodás vezetés közben

Ha a telefonálás, sms-ezés, evés, netán egy gyors sminkelés nem vonná el eléggé a vezető figyelmét, egy újabb őrület terjed: selfie a volánnál.

Már az Oxford szótárban is benn van: selfie – önfotó, jellemzően okostelefonnal. Ha már a rúzst 120 km/órás sebességnél felvivő szőke hölgyeken már nem is tudunk meglepődni, akkor a telefonnal vezetés közben selfie-t készítő tinédzserek látványa biztos kiakaszt majd. A minden pillanatukat megörökítő és megosztó ifjak legújabb hobbija az önfotózkodás vezetés közben. Cikkünk írásakor a #drivingselfie hashtag-ra közel ötezer találatot adott ki az Instagram, ennek különböző nyelvtani változataival tízezer felett van a megosztott képek száma.


 

A fotó elkészítése önmagában nem veszélyes, de vezetés közben több másodpercre is elvonja a figyelmet az útról. Kioldjuk a telefont, elindítjuk a kameraalkalmazást, megnyomjuk a gombot – sok-sok idő telik el, még ha az okostelefon magától fel is tölti a képet. Motorbicikli (!!), repülőgép (!!!) és hajó kormányzói is készítettek és osztottak meg magukról képeket.

A világ legtöbb országában a vezetés közbeni mobilhasználatot tiltják, illetve csak kihangosítóval engedélyezik. A utahi egyetem kutatói egyébként már 2006-ban bebizonyították, hogy ha vezetés közben mobiltelefonon beszélünk, az olyan, mintha részegen vezetnénk: a reakcióidők lassulnak (9 százalékkal később fékezünk), ráadásul kisebb követési távolságot tartunk. E kutatók szerint egyébként mindegy, hogy kihangosítóval vagy anélkül nem figyelünk a forgalomra.