technológia

30_Flying-Letters_420
Forrás: -
Betűk szállnak a levegőben

Nyomtatás mobil eszközökről

Sokan nem tudják, hogy az okostelefonon és táblagépen tárolt dokumentumaikat hogyan nyomtathatják ki, pedig nem nehéz, nem is hosszadalmas.

Egyre többen használnak mobil eszközöket mindennapi feladataik ellátására, így azokon rengeteg olyan dokumentum készül rendszeresen, amelyeket ki kell nyomtatni. Ennek bonyolultabb és kényelmetlenebb módja, hogy az okostelefonunkat vagy táblagépünket csatlakoztatjuk a pc-nkhez, átmásoljuk oda a kinyomtatni kívánt anyagot, s innen küldjük a nyomtatóra.

 


 

 

Nemsokára általánossá válik

Mobil eszközöknél természetesnek vesszük, ha nemcsak a külvilággal való kapcsolattartás, hanem dokumentumaink papírra varázsolása is vezeték nélküli módon történik. Ez egy megállíthatatlan tendencia: az IDC piackutató cég felmérése szerint 2012-ben számottevően nőtt a mobil eszközről nyomtatók aránya, míg a tavalyi közel 50 százalékról két éven belül 25 százalékra fog lecsökkenni azok aránya, akik nem nyomtatnak vagy nem akarnak nyomtatni vezeték nélkül. Ugyanakkor a módszer terjedését hátráltatja, hogy az okostelefon- és táblagép-használók nagy része egyáltalán nem tudja, hogyan nyomtathat saját eszközéről, és sok munkahelyen még nincs is erre lehetőség.

 

Lehet választani: wifi, felhő, Bluetooth

A nem meglepő módon mobilnyomtatásnak nevezett, vezeték nélküli módszer többféleképpen valósítható meg. A legegyszerűbb eset az, amikor nyomtatónk közvetlenül tud csatlakozni az otthoni vagy munkahelyi wifi-hálózathoz. A legújabb wifi-nyomtatók már támogatják a mobilnyomtatást. Így például az iPhone-okról és iPadekről az Apple-féle AirPrint technológia segítségével tudunk nyomtatni a technikával kompatibilis (gyakorlatilag a legtöbb, márkás) nyomtatókra. Sok nyomtatógyártó és külső fejlesztő kínál alkalmazásokat az iOS, az Android és más operációs rendszerekből való nyomtatáshoz. Többségük közvetlenül támogatja a felhő alapú szolgáltatások segítségével történő nyomtatást is. Mert ugye a felhőt immár nyomtatásra is lehet használni. Itt van mindjárt a HP ePrint funkciója, amely lehetővé teszi, hogy például a Google Cloud Print szolgáltatás segítségével bárhonnan – akár egészen nagy távolságból – nyomtassunk a kompatibilis HP-printerekre. Egyszerűen hozzáadjuk az ePrint-kompatibilis nyomtatónk egyedi email-címét a Google-fiókunkhoz, majd kiválasztjuk a nyomtatót a listáról, és a nyomtatási munkát elektronikus levélben küldjük el a nyomtatóra.

Végezetül ugyancsak egyszerű nyomtatási lehetőséget biztosít mobil eszközeink számára a kis távolságból létesíthető, közvetlen Bluetooth-kapcsolat, amihez természetesen ezt az átviteli módot ismerő nyomtatóra van szükség. Ezek között akkumulátoros energiaellátású, hordozható kivitelűek is vannak, így akár útközben is nyomtathatunk.