technológia

33_bob-marley_420
Forrás: -
Háromnegyedes találati arány

Nyitott könyv a Facebook

Megnézem, mit lájkolsz, és megmondom, ki vagy. Erre a sokkoló (?) következtetésre jutottak kutatók több tízezer Facebook-használó publikus adatainak elemzése során.

Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy sok minden megtudható valakiről Facebook-profiljának, posztjainak a tanulmányozásával, s ehhez még pszichológus diplomával sem kell rendelkeznünk. Évek óta riogatnak minket, hogy a hr-esek a közösségi hálón néznek utána az álláshirdetésre jelentkezőknek (nem pletyka, a megbízó elvárja a fejvadásztól! – a szerk.), és néhány jól sikerült bulifotó, nem kívánatos hobbi megemlítése vagy nem tetsző poszt már az előtt derékba törheti karrierünket a kiszemelt cégnél, hogy egyáltalán esélyt kapnánk a munkakezdésre. Ezért aztán az utóbbi időben kezdtek elterjedni a Facebookon a lehető legkevesebb információt közzé tévő profilok, amelyek éppen csak az adott felhasználók beazonosítására használhatók. Sokan még iskoláik és korábbi munkahelyeik felsorolásától is eltekintenek, s csak jelenlegi pozíciójukat említik meg.

 


 

 

Lájkolni mindenki szeret

De azért annak szinte senki nem tud ellenállni, hogy lájkolja kedvenc tévéműsorának, színésznőjének, bandájának stb. oldalát. Mint ahogy azt is nehéz megállni, hogy néhanapján megosszunk ismerőseinkkel egy-egy nekünk tetsző cikket, vagy lájkkal jutalmazzuk barátunk posztját, amellyel teljesen egyetértünk. Márpedig a Cambridge-i Egyetem kutatói szerint csak az ilyen aktivitásokból olyan felhasználói jellemrajzot lehet készíteni, amelyből kiderülnek a vizsgált személy titkai, a személyiségi jegyek, intelligenciaszint, szexuális szokások és irányultság, vallási elkötelezettség, politikai nézetek, kábítószer-fogyasztás. Ezek között van pár dolog, amelyet nem feltétlenül szeretnének az érintettek világgá kürtölni. A kísérlet során a profilírozást egy szoftver segítségével végezték, és az eljárást bármely, az adatelemzésben jártas személy meg tudja ismételni. Az egészben az a megdöbbentő, hogy egy ránk nézve terhelő jellemző – például droghasználat – nagy (75 százalékos!) valószínűséggel történő megállapításához egyáltalán nem kell erre vonatkozó egyértelmű kijelentéseket tennünk a közösségi hálón, elég hozzá néhány, ártalmatlannak tűnő lájkolás.

 

High-tech mintafelismerés

Az egyszerű adatbányászattal rólunk összegyűjthető információkat jó esetben marketingcélokra használhatják fel, például arra, hogy a minket érdeklő témákban jelenítsenek meg reklámokat vagy híreket az üzenőfalunkon. De nem lehetnek különösebb illúzióink a tekintetben, hogy csupán ilyen ártatlan macerának leszünk kitéve könnyelmű lájkolásaink miatt. Rossz kezekbe kerülve komoly fenyegetést jelenthet valakire nézve, ha kiderülnek politikai nézetei, vallási hovatartozása vagy homoszexualitása. Különösen igaz ez a liberálisnak nem éppen nevezhető berendezkedésű országokban élőkre. Mert itt már nem egyszerűen csak arról van szó, hogy megtudja rólunk egy hr-es, szeretjük a vodkát sörrel leöblíteni.