technológia

32_maj_masik_DSC04522_420
Forrás: -
Sejteket is lehet rétegezni

Negyven napig élt a nyomtatott máj

3d bionyomtatóval májat készített az Organovo nevű amerikai cég. Az elképesztő technológiát orvosságok teszteléséhez használják.

Továbbra is csak mértékkel fogyasszunk alkoholt, mert egyelőre csupán milliméteres nagyságú, és csak laboratóriumi körülmények között működő májat tudtak készíteni a San Diego-i cég tudósai. Elkészítéséhez bioprintert használtak, amely rétegről rétegre májsejtekből építette fel a kis, fél milliméter mély és négy milliméter széles szervet. A cég nem részletezte, hogyan is sikerült több mint egy hónapig életben tartani a kis májat, de azt tényként tálalják, hogy kifejlett emberi szervhez hasonlóan élt és működött. Vagyis az alkohol lebontásához szükséges enzimeket termelte, a fehérje-, szénhidrát- és hormonanyagcserét szabályozta.


 

Holnap még nem növesztünk májat egy Petri-csészében, egyelőre csak az orvosságok és betegségek hatásának a vizsgálata változik meg. A jelenlegi gyakorlat szerint ugyanis pár rétegnyi májsejtet használnak a különböző szerek vizsgálatához, ezek a sejtek pedig csak néhány napot élnek laboratóriumi körülmények között. A hosszabb ideig életben maradó kis májon hosszabb távú hatást is tudnak elemezni, vizsgálni.

Az azért biztos, hogy – ahogy a technológiáról cikket író New Scientist is megjegyezte – egy lépéssel közelebb kerültünk a mesterségesen elkészíthető májhoz. Jó hír annak a 120 ezer embernek a világban, akik évente új májra várnak.