technológia

27_fossettDSC03488_420
Forrás: -
Nincs fehér folt

Műholdas telefonok

Egyetlen igazán globális, vezeték nélküli telefonszolgáltató választásával lehetek a Föld bármely pontján, bármilyen extrém körülmények között, és tarthatom a hang- és adatkapcsolatot ismerőseimmel, munkatársaimmal, szeretteimmel.

Korábban csak a katonaság, a hosszú járatú tengerhajózás, a katasztrófaelhárító szervezetek, a civilizációtól elzárt helyre utazó, jól felszerelt expedíciók – és a csúcsmédia tudósítói használtak műholdas telefont és adatkapcsolatot.

 


 

 

History Channel

Az első kommunikációs műholdat 1962-ben lőtték fel, ez volt a Telstar. A kutatások és műholdak pályára állítása az 1990-es években pörögtek fel. Több állami és katonai hálózat épült ki, amelyeknek főleg a nagy területű országoknál, illetve a nem hazájukban állomásozók esetén volt létjogosultsága. A világméretű hálózatok tervezése, kiépítése és üzemeltetése azonban óriási költségekkel jár, földi átjátszó állomásokat is ki kell építeni a vezetékes és más mobilhálózatokhoz való kapcsolódás miatt. Csak komoly, hosszú távú pénzügyi befektetői háttérrel lehet 140 országot átfogó világméretű lefedettséget biztosítani. Nem véletlen, hogy a nagy négyesből (lásd alább) csak az Egyesült Arab Emirátusokbeli székhelyű Thuraya nem került csődbe megalakulása óta. A többinél tulajdonosváltások is voltak.

 

The Fantastic Four

Az amerikai Iridium és Globalstar 66, illetve 44 alacsonyan keringő műholddal dolgozik. A közel hétmázsás objektumok 780 km magasságban keringenek. Az arab Thuraya és angol Inmarsat 35 ezer kilométerrel magasabban, három-három, közel öttonnás geostacionárius műholddal rendelkezik.

Teljes lefedettséget csak az Iridium ad. Az Inmarsat az északi és déli sarkot nem „látja”. A Thuraya a teljes amerikai kontinenst kihagyja, míg a Globalstar folyamatosan szünteti meg fehér foltjait: ezek ma Közép-Amerika, Közép- és Dél-Afrika, az indonéz szigetvilág. A legdinamikusabban fejlődik, mert a legolcsóbb. Mind a négy szolgáltató saját telefonos országkódot kapott.

 


 

 

Smart Choice

Hogy luxus-e, mindenki döntse el maga, segíthet a mellékelt táblázat. Alapvetően akkor merül fel a szükségessége, ha a használó gyakran, hosszú időre kerül mobilhálózattal egyáltalán nem lefedett területre, és kifejezetten igényli, hogy pontosan tudják, hol van. (Jellemzően nyílt tengeren, vagy abszolút lakatlan területen.) Praktikus tudnivaló, hogy bekapcsolás után a műholdra szinkronizálás 15–60 másodpercig is eltarthat, viszont az állandó bekapcsolva tartás „eszi” az akkumulátort.

A műholdas telefont nem fogjuk olyan sűrűn cserélgetni, mint egy okostelefont. Készülék- és kiegészítőeszköz-árakban, díjszabásban, lefedettségben és sebességben jelentős különbségek vannak a négy márka között. Kiválasztásához célszerű lehet gyakorlott szakember, tapasztalt használó (de nyilván nem a szolgáltató, készülékforgalmazó…) segítségét kérni.