technológia

28_motorola_420
Forrás: -
Drágaszágom

Mobilok pórázon

Nem nehéz elveszteni vagy éppen ellopni egy mobil- (okos-) telefont. A jó hír az, hogy a megtalálása vagy végső esetben használhatatlanná tétele sem túl bonyolult.

Néhány évvel ezelőtt az anyagi veszteségen kívül csupán néhány elkallódott telefonszám okozott bosszúságot, ha az ember elhagyta a mobilját. Egy mai okostelefon azonban személyes információk tömegét hordozza, továbbá belépőül szolgál számtalan webes és közösségi szolgáltatáshoz. Márpedig az emberek többsége sem a telefonját, sem az online fiókjait nem védi jelszavakkal, így ha a készüléket elveszítjük vagy ellopják, komoly kellemetlenségekre is számíthatunk.

 


 

 

Központilag

Az iPhone- (iPad-, iPod touch) tulajdonosok viszonylag egyszerű helyzetben vannak – már ha hozzáférnek egy másik, iOS-t futtató eszközhöz és rendelkeznek iCloud-fiókkal. Az ingyenesen letölthető Find My iPhone alkalmazásba több eszközt is be lehet regisztrálni, és ha belépünk a saját Apple ID-nkkal, térképen láthatjuk, hol van éppen a keresett eszközünk. Ez persze édeskevés lehet, ha nemcsak elveszett, hanem el is lopták a telefont: erre az esetre a távolból zárolhatjuk a készüléket vagy törölhetjük is a teljes tartalmát.

Androidhoz sokáig nem volt ilyen központi szolgáltatás, míg aztán most augusztusban a Google be nem jelentette, hogy az új Android Device Manager weboldal részeként mindenki számára elérhetővé teszi a szolgáltatást. A regisztrált készülékeket valós időben lehet nyomon követni a térképen, és törölhető a készülék tartalma is. Mindehhez egy alkalmazást is kiad a Google, de a funkciók a weben keresztül is elérhetők lesznek.

 

Teljes körű biztonság

Még többre képesek a régebb óta elérhető androidos alkalmazások. Közülük az egyik legnépszerűbb a fizetős (de igen olcsó) Cerberus. Ez nem pusztán közvetíti a telefon aktuális és korábbi helyzetét, hanem képes hangos riasztást megszólaltatni akár a lenémított telefonon is, felhívni a készüléket, de lekérhető a hívás- és sms-lista is, vagy hangfelvétel és fotó készíthető a mikrofonnal és a kamerával. Mivel sms-eken keresztül is vezérelhető, akkor is hozzáférünk az ellopott telefonhoz, ha az nem kapcsolódik az internetre. Ha megfelelő jogosultsággal látjuk el az alkalmazást, a távolból zárolni és törölni is tudunk vele – a rootolt telefonok pedig még a gyári visszaállítást is túlélhetik vele.

A Cerberuson kívül persze még számtalan alkalmazás elérhető Androidra, némelyik (például a Prey Anti Theft) csak lopás ellen, míg mások (Avast, Lookout, Kaspersky, Norton, McAfee, Trend Micro) egyéb biztonsági kockázatok ellen is védenek.

A nagy gyártók sem vártak a Google-re, gyakorlatilag mindegyik elérhetővé tett hasonló szolgáltatásokat saját készülékeikhez: ilyen a Sony My Xperia, a HTC Sense Online vagy a Samsung Dive. Ezek általában jól integrálódnak az adott készülékhez, egyszerűen kezelhetők, cserébe messze nem tudnak annyit, mint egy-egy célalkalmazás. Érdemes például figyelni arra, hogy a biztonsági megoldás magától bekapcsolja-e a gps-t – ellenkező esetben a helymeghatározás igencsak esetleges lesz.