technológia

30_moocepcop.edublogs.org_420
Forrás: -
Családfakutatás online

Mint fatörzsből gyönge ága

Egyre könnyebb a dolga a családjuk múltja iránt érdeklődőknek: lassan a magyar vonatkozású anyakönyvi és egyéb adatok is kezdenek megjelenni az interneten. Családfák létrehozására pedig egészen kiváló ingyenes eszközök is vannak.

Már rövid kutatással is számtalan genealógiai webhelyet találhat az érdeklődő a weben. A modern családfakutatásban élen járnak a családi kötelékekre rendkívül nagy hangsúlyt fektető mormon egyházhoz köthető szervezetek. A FamilySearch-öt (www.familysearch.org) kimondottan az egyház üzemelteti, és emiatt nem is a családfa-készítés az elsődleges profilja. Eleinte online adatbázisként működött, ahol a több mint száz éve gyűjtögetett (és 1938 óta mikrofilmre vitt) dokumentumok adatait és esetenként digitalizált kópiáit tették ingyenesen elérhetővé és kereshetővé. (Tévedések elkerülése végett a Family Search nem gyűjt aktívan. Beregisztrálás után bárki feltöltheti oda az adatokat. Mondhatni évtizedek óta web2 alapokon működik. – A szerk.) Néhány hete jelentették be, hogy már egymilliárd dokumentum felett járnak, és a kör naponta 500 ezer új rekorddal bővül, nem csak az USA-ból, hanem a világ 40 országából. (Magyarországról közel 72 millió találatot hoz az oldal, és még ezen cikk szerzőjének gyakorinak igazán nem nevezhető vezetéknevére is 278 találatot kapunk a 18-19. századból.)

 


 

 

Szintén a mormonok földjén, Utahban van a központja egy másik nagy online adatbázisnak, az Ancestry.com-nak. Ez profitorientált vállalkozás, ennek megfelelően többnyire pénzért kínálja adatait és szerteágazó szolgáltatásait. Tavaly év végén több mint 2 millió előfizető férhetett hozzá a mintegy 12,7 milliárd (!) feljegyzéshez, amelyek azonban többnyire az Egyesült Államokhoz és néhány európai országhoz köthetők. Adatai között megtalálhatók az USA népszámlálási rekordjai 1790 és 1930 között, de emellett feldolgoztak bevándorlási, katonai, adó- és telekkönyvi adatokat, valamint különféle iskolai és szakmai évkönyveket, címtárakat is.

 

Rajzolt családfák

 A FamilySearch és az Ancestry.com is lehetővé teszi saját családfánk felrajzolását (előbbi online módon, utóbbi a Family Tree Maker szoftver segítségével), de vannak oldalak, amelyek kimondottan erre a célra jöttek létre. Ezek között a legnagyobb népszerűségre a MyHeritage és a Geni tett szert; 2012-ben előbbi megvette az utóbbit, így szolgáltatásaik és családfáik között is nagy lett az átjárás. Érdemesebb lehet a Genit választani, mert a MyHeritage ingyenes verziója csak 250 fős családfákat engedélyez. Az adatbázis 26 millió családfában 1,6 milliárd egykor és jelenleg élt embert tartalmaz, akikről a felhasználók 207 millió fotót is feltöltöttek.

A saját családfa létrehozása és bővítése a regisztráció (vagy a Facbeook-fiókkal történő bejelentkezés) után pofonegyszerű; az oldalnak van magyar nyelvű verziója is. Az egyes családtagokról számos információt lehet megadni: a demográfiai alapadatokon kívül természetesen fényképeket, videókat tölthetünk fel, megadhatjuk a különféle családi események (keresztelő, házasság, válás) időpontját, az elvégzett iskolákat, a foglalkozásokat. Emellett csatolni lehet a különféle források, dokumentumok (anyakönyvi kivonatok, bizonyítványok) képét is. Mindezekből többféle nézetű családfa rajzoltatható fel, a család térképen is megjeleníthető, de a statisztikákból akár azt is megtudhatjuk, hogy melyik hónapban született a legtöbb családtagunk.

Az online családfáknak azonban az a legnagyobb előnye, hogy kihasználhatják a közösség erejét. Egyrészt a MyHeritage–Geni oldalakon meghívhatjuk családtagjainkat, hogy saját kútfőből ők is kiegészíthessék az adatokat, és amolyan mini közösségi hálózatként ezen keresztül is tarthatjuk a kapcsolatot a rokonsággal, szervezhetünk találkozókat.

Másrészt a rendszer a beírt neveket folyamatosan összeveti más családfákkal, és ha egyezést talál, jelez. Hajlamos azonban túl tágan értelmezni az egyezést: az 1849-1927 között élt magyar Mayer Máriához egyezésként felajánlja az 1850 és 1929 között, New York államban élt Maria Anna Meyert is. Ha pedig mégis találunk egyezéseket, és az adatokat át akarjuk vinni a saját családfánkba, át kell térnünk az évente 120 dollárba kerülő fizetős verzióra.

Magyar források

A hazai családfakutatók nincsenek olyan könnyű helyzetben, mint amerikai sorstársaik. Bár a FamilySearch magyar adatokat is tartalmaz, a hazai anyakönyvek teljes digitalizálása és elérhetővé tétele még várat magára. A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE, www.macse.org) a tagjai számára többféle hazai anyakönyvi gyűjteményt is elérhetővé tett, és jó kiindulópont lehet a keresgéléshez a genealogia.blog.hu oldal is. (Mindez az amatőr kutatókra vonatkozik. A profik – pénzért kutatók – a hazai és külföldi levéltárakat is elérik. – A szerk.)

 

Sírkövek tanúsága

Mindezek a lehetőségek nemrégiben egy újabbal bővültek. A MyHeritage–Geni páros összefogott a BillionGraves kezdeményezéssel, amely nem kevesebbet akar elérni, mint amit a neve is jelez (grave: sírkő): minél több sírt lefotózni a világ minél több temetőjében, majd feldolgozni a sírköveken lévő információkat. Eddig 85 ország 5300 temetőjéből több mint 9 millió rekordot őriznek, és a számok gyorsan nőnek.

A folyamat egyszerű: az androidos vagy iPhone telefonra telepített alkalmazással le kell fényképezni a sírkövet és azt feltölteni a közös adatbázisba (ahol már a pontos koordinátákat is rögzítik). Ezek után más önkéntesek átírják (digitalizálják) a sírkövön lévő feliratokat, így azok egyből kereshetővé válnak. (Magyarországról is töltöttek fel már jó néhány fotót.)

Az együttműködésnek köszönhetően a BillionGraves adatai a MyHeritage–Geni keresőszolgáltatásai számára is láthatóak lesznek. Ez nem csak a kutatást terjeszti ki egészen új dimenziókba: az egyezéseket a többi családfán kívül a BillionGraves adataiban is keresi és jelzi a szoftver, nem csak azt mutatva, hogy mikor és hol élt az illető, hanem azt is, hol nyugszik.