technológia

24_play.google.com_420
Forrás: -
Örök téma

Légtüneménytan és online előrejelzése

Tanácstalanul nézik az eget a balatoni nyaralók a megbolondult időjárás miatt. Mire jó egyáltalán az online időjárás-előrejelzés? Hányan vannak ezen a piacon? Az OMSZ mellett is van élet. És nem, a meteorológia nem tömegmanipuláló eszköz…

Folyamatosan érvényes valamilyen színű riasztás. Mindenki tud az időjárásról beszélni, és ért is hozzá hazánkban, sajnos a meteorológusok szakmáját elég sokan lebecsülik, a leginkább a jósláshoz hasonlítják. Az időjárás ugyanis furcsa tudomány, érezheti ezt mindenki most a „magyar monszun” idején is. A kánikulát brutális zivatarok zavarják meg, a fülledt idő pedig mindenkit fásulttá tesz. Az állami OMSZ (Országos Meteorológiai Szolgálat) székházába nemrég be is csapott a mennykő, csoda, hogy ezután mindenki szkeptikus lesz ezzel a tudománnyal szemben? Olaszhonban szállodatulajdonosok meteo-terrorizmussal vádolják az időjós honlapokat az elmaradt vendégek miatt.

 


 

 

Légtüneménytan

Könnyű a meteorológusokat csupán időjósoknak tekinteni, pedig számos egzakt eljárást alkalmaznak, amivel meg lehet határozni az időjárás majdani viselkedését. Néhány kulcsszó és fogalom talán segít, mennyire nehéz is a munkájuk.

A hosszútávú előrejelzések alapvetően, a „holnap egyenlő a mával” elv alapján születnek, vagyis ha ma jó idő van, holnap is az lesz talán. Ha a frontokat is beszámítjuk, akkor akár a sebesség, a magas és alacsony légnyomású helyek becserkészése alapján is találhatunk csapadékos és felhős területeket – ezt tendenciaanalízisnek nevezik.

Marad még egy nagy adag információ, amit ma éghajlattannak neveznek, de régen ez a népi időjárás-előrejelzés vagy bölcsesség néven futott. A parasztember kiment a kukoricásba és már a szél ízéből is meg tudta mondani eső, orkán vagy aszály lesz. Ha ez sem működik, akkor jön az Excel tábla, vagyis a statisztikai analízis. Manapság amúgy is a numerikus időjárás-előrejelzés (nwp) dívik, amikor is, számítógépek segítségével, nagy számú időjárási elem változóként való felhasználásával próbálnak légköri modelleket gyártani – több–kevesebb sikerrel.

 

Online eszközök

Első pillantásra kicsit zavarban vagyunk, mert megszoktuk, hogy csak egy meteorológia van, ezért csak az OMSZ oldalát tekintjük meg, ha nyaralásunk közben ilyen előrejelzésekre vágyunk. (Már azok, akik azt is megszokták, hogy az OMSZ már nem a mentőket jelenti… – A szerk.) Van itt minden, hatalmas adatbázis, az aktuális időjárási helyzet és a szokásos jóslás egy hétre előre, illetve tíz napos valószínűségi becslés. Előnye az, hogy ha végigbogarásszuk az oldalt, hamarosan amatőr meteósok lehetünk, ahogy a kicsit ódon webes dizájn mentén kikaparásszuk, milyen is lesz az idő Balatonalmádiban délután.

Az OMSZ trónfosztása után több cég is próbál igazságot tenni időjárásügyben.

Először az Időkép szolgáltatása juthat eszünkbe. 12 és 30 napos előrejelzéseket találunk rajta, illetve hő, radar és széltérképet, valamint számos helyi webkamerát. Az oldal 2004-ben indult, a nagy áttörést a C3 Alapítvány versenye és az Origo ösztöndíja adta. Ezután kezdődtek a professzionális fejlesztések: uv-index, automatikus mérőállomások stb. 2007-től indult az egy napos előrejelzés, a hivatalos mérések mellett saját észlelőtábort is toboroztak. Hamarosan Erdélyben és Szlovákiában is terjeszkedtek, majd 2008-tól a Mediterráneumot és Kelet-Közép-Európát is lefedték az Időkép Európa szolgáltatással. Ekkor indult időjárási mérőhálózatuk, de használnak saját fejlesztésű mesterségesintelligencia-programot is. 2010-től tértek át a numerikus előrejelzésekről a tendencia alapúra. Az Időkép rendelkezik saját meteorológiai lokátorral, illetve csapadékradarokkal is, már egész Magyarországon követik a csapadéktömbök mozgását. Nem feledkezhetünk meg az ehhez kapcsolódó villámdetektor-rendszerről sem. Természetesen okostelefon-appba is beépítették.

A Köpönyeg 2006-ban indult, az amatőr időjósok mellett a motorosok, vitorlázók fórumaként szolgált. 2007-ben debütált a 15 napos időjárás-előrejelzés és a Világjáró, ahol a nagyvárosokról kapunk meteós információkat a világ több, mint 230 országából. Sajátsága a böngésző-kiegészítő, mellyel a magyar tájegységekre kapunk beépített időjárási adatokat, de rss-szolgáltatást is nyújt is. A legújabb trendeknek megfelelően ma már 3 és 15 napos előrejelzéseket kaphatunk. A Köpönyeg kicsit pontosabban számol, a rövid távú előrejelzéseket több grafikonnal is ábrázolja, igaz, a legtöbb esetben az OMSZ adatbázisaira támaszkodik. 2009-től már az ÁNTSZ-el együttműködve a magyarországi pollenjelentés is bekerült a portfóliójukba. Erősségük még az orvosmeteorológia, a fesztiválokhoz és turisztikai rendezvényekhez kapcsolódó előrejelzések. A 15 perces frissítés pedig a majdnem pontos meteós információkat jelent az egyszeri felhasználó számára. Mindezeken felül a nyereményjátékoktól a csatolt napi bulvár információkig sok mindent találhatunk itt. Szintén van appja.

 

Appvilág

A legtöbb mobilon gyárilag ott figyel az AccuWeather ingyenes verziója. De minden operációs rendszerre tölthetünk le magunknak időjárás-alkalmazást, hetente jönnek ki újak. A profibbak több adatbázist használnak, ilyen a Climendo, ez 6 órás bontásban jósolja meg az időjárást – fizetős. A Weather Channel bevált harcos, sokan esküsznek rá, de a legtöbb androidos felhasználó megelégszik a Google Now alapszolgáltatásával. Sokan használják a Yahoo! Weather szolgáltatását, ez tekinthető az időjárás-előrejelzők igáslovának is, mellesleg ingyenes.

Célszerű, ha két–három alkalmazást is használunk külföldi kirándulás alkalmával. Az időfaktor itt ellenünk dolgozik, hiszen egy nagyobb utat már hónapokkal előbb meg kell tervezni, a 30 napos időjárás előrejelzések pedig elég ingatagok. Ha viszont már a kiszemelt helyen nyaralunk, legalább a 3 és 7 napos előrejelzésekkel meg tudjuk szervezni, hogy kirándulni vagy fürdeni kell-e majd mennünk.

Alapigazság maradt, hogy minél messzebbre nézel előre, annál kisebb a beválási valószínűség. De annyit hozott a high tech, hogy ma az egy hetes előrejelzés körülbelül olyan pontos, mint anno az egy napos volt.