technológia

32_repulo_420
Forrás: -
Na végre!

Kütyükánaán a repülőgépen

Lazított a közel fél évszázados szabályon az amerikai légügyi hatóság. Mostantól a repülés bármely fázisában hallgathatunk zenét, játszhatunk tableten, internezhetünk.


 

Október végén döntött az amerikai légügyi hatóság: azokon a repülőgépeken, amelyek megfelelő védelemmel rendelkeznek az elektromos interferenciák ellen, a repülés során bármikor (nem csak  az utazási magasságon) használhatók az elektronikus eszközök. Két tiltást hagytak érvényben: mobiltelefonálni ezentúl sem szabad. Nem zavarná a repülőgépet, de az engedélyezése egy másik hatóság kompetenciája.

Három év híján 50

1966-ban vezették be a tiltást. Akkoriban a menő, high-tech hordozható elektronikai eszközök az fm (urh…) táskarádiók voltak. A rádióhullámok akkor valóban zavarhatták a repülőgép irányítóberendezéseit, de kellően bizonyított eset soha (!) nem történt.

Tovább tiltják a laptop használatát felszállás közben: de nem az elektronikája, hanem a tömeg miatt: komoly balesetet okozhat, ha vészhelyzetben elkezdene ide-oda szálldosni a „kabinban”.

A legtöbb új repülőgép megfelelően védett az elektronikus interferencia ellen. Ezeket a modelleket arról is fel lehet ismerni, hogy utazómagasságon már jó ideje kínálnak (méregdrága) internetezést.

Az amerikai légitársaságoknál folyamatosan vezetik be a változást, frissíteniük kell a biztonsági kézikönyveket, be kell tanítani a személyzetet. Nagy valószínűséggel hamarosan társaságok is lazítanak majd a szabályozáson. Az utasoknál is jobban örvendenek a változásnak a légi kísérők, az ő feladatuk volt a tiltást betartatni.