technológia

33_Ko_Phangan_420
Forrás: -
Spóroljunk a Facebookkal

Közösségi taxizás itthon

A közösségi taxizás alternatív megoldást jelenthet az új taxirendelet okozta káosz miatt.

Szeptember elsején hatályba lépett az új taxirendelet: megszűnnek az akciók, és brutálisan emelkedik a viteldíj is. Élelmes fiatalok azonban áthidaló alternatívaként megvalósítják a közösségi taxizás üzleti modelljét a Social Cab nevű Facebook-oldalon.

 


 

 

Chicagóban, Londonban, Szingapúrban és New Yorkban szűkebb formában már indultak kezdeményezések a közösségi taxizás valamilyen formájára, de a kiterjedt megvalósításig még nem jutottak el. Magyarországon azonban kreatív fiatalok a bevezetésen dolgoznak. A Social Cab a közösségi taxizást lehetővé tevő rendszer, mely összehozza a hasonló irányba tartó utasokat. A rendszer a felhasználók számára ingyenesen letölthető applikációval érhető el, amelybe Facebook-profillal lehet bejelentkezni – mondja Kassai Karola ötletgazda.

Jó megoldásnak tűnik a Social Cab. A költségek enyhítése mellett kellemes útitársakat is össze lehet szervezni. Az üzleti modell szerint a rendszer gps-szel meghatározza az utasok helyzetét, és a cél címének beírása után egyetlen gombnyomással hívja az autót. Az általános 30 perces várakozás leteltével a rendszer automatikusan új autót hív akkor is, ha nem volt több azonos irányba menő utas.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a tárgyalások kedvező irányba fordulnak, és hamarosan elindulhat a közösségi szolgáltatás.