technológia

35_needle_420
Forrás: -
Guglitrükkök csak neked, csak most

Keress okosan!

Évek óta, ha valamit nem tudunk, azt azonnal „kiguglizzuk”. A kereső beépült a mindennapi internethasználatba – de ez nem jelenti azt, hogy a többség képes hatékonyan is használni.

Mit is csinál az átlagfelhasználó a Google-keresővel? Beírja a keresett szót vagy szavakat, és megnézi a találatokat. Abból viszont több tíz- vagy százezer is lehet, és bármennyire is igyekszik az algoritmus, egyáltalán nem biztos, hogy a lista elején a minket leginkább érdeklő találatok szerepelnek.

Szerencsére a Google-t nagyon sokféle módon tehetjük okosabbá, hogy a net végtelen bugyraiból tényleg azt kotorja elő, amire kíváncsiak vagyunk. Az egyszerűbb trükkök közé tartozik, hogy ha nem egy szóra, hanem kifejezésre keresünk rá, azt idézőjelek közé tesszük („Madách Imre Gimnázium”). Ha egy szó elé a „-” jelet tesszük, azt kizárjuk a keresésből: a „Madách Imre” -gimnázium sor nem hozza fel az oktatási intézményeket.


 

Sokat segíthet két, kevéssé ismert paraméter is. Az intitle: révén (intitle:”Madách Imre”) csak azokat az oldalakat kapjuk meg, amelyeknek a címében szerepel a keresett kifejezés. Madách Imre esetében ez máris 484 ezerről 17 400-ra szűkíti le a találatok listáját, ami persze még mindig elég sok. (Ez csak azokat az oldalakat hozza föl, amelyek szekciójában a tagek között szerepel a „Madách Imre” karaktersorozat – ennél sokkal több oldal foglalkozhat a drámaíróval… – a szerk.)

Trükkök a keresőmezőben

A Google keresőmezője számos különleges célra is használható. Beírhatunk egészen bonyolult számtani műveleteket, és egyből megkapjuk az eredményt. Ha valaki tud angolul, mértékegységek konvertálására is használhatja: a mile to km vagy a feet to cm parancsra az angolszász mértékegységeket átváltja metrikusra. Ugyanezt megteszi az aktuális valutaárfolyamokkal (euro in forint).

De ha a „site:” operátor révén azt is megadjuk, hogy mely domén alatt keressen a Google (intitle:”Madách Imre” site:sulinet.hu), máris csak 679 oldalt kell átnéznünk a drámaíró életéről és munkásságáról szóló információkért. És ha ezekből kivesszük a gimnázium és iskola szavakat (intitle:”Madách Imre” site:sulinet.hu -gimnázium -iskola), alig 127, de annál relevánsabb találatra faragtuk le az eredményt.

Mondjuk, megnéztük az egyiket, amelyik „Az ember tragédiájának” elemzésével foglalkozik, és szeretnénk hasonlókat találni. Visszamehetünk az eredeti találatlistára, de jobban járunk egy másik módszerrel. A keresőben beírjuk a related: paramétert, mögéje bemásoljuk a megtalált oldal url-jét, és lám: máris ott vannak azok a weblapok, amelyek szintén a drámát elemzik.

Az intitle: ellentéte az intext: operátor. Ez csak a weboldalak szövegében keres, figyelmen kívül hagyja a címeket, a linkeket és minden más egyebet. Különösen akkor jöhet jól, ha olyan szóra, kifejezésre keresünk rá, amely gyakran szerepelhet url-ekben (mint mondjuk a html vagy a php). Kutatómunkák esetében segíthet sokat, ha csak bizonyos fájltípusokra keresünk rá. A keresett szó után csak be kell írni a filetype: parancsot, kiegészítve a fájltípus kiterjesztésével, és máris csak pdf, xls, ppt vagy a tucatnyi egyéb típusnak megfelelő állományokat kapjuk meg.