technológia

33_Blue_or_Red_Pill_420
Forrás: -
Alternatív jelszavak

Kérem a mai pirulámat!

Ha beválik a Motorola fejlesztése, akkor elég lesz naponta lenyelni egy tablettába csomagolt chipet ahhoz, hogy biztonságosan használjuk számítástechnikai eszközeinket.

Az emberek bevallottan utálják az azonosítást, a jelszavaikat. Egy átlagos felhasználó naponta 39 alkalommal azonosítja magát valamilyen eszközön, a „power usereknél” előfordul, hogy 100-szor is.

Becslések szerint az okostelefonok fele azonosítás nélkül használható – nagy butaság, ha a rajtuk tárolt személyes adatok mennyiségére gondolunk. De ha bejön az alábbi ötlet, akkor az azonosítás sokkal könnyebb lesz.

 


 

 

Az ötletet, lenyelhető jelszópirulát a Motorola egyik vezetője, a DARPA-s múlttal rendelkező Regina Dugan ismertette egy konferencián. Tablettába kell beágyazni egy kis lapkát.

A gyomorsavból kémiai úton nyer energiát az eszköz, melyet kívülről, rádióhullámmal lehet aktiválni. Válaszul 18 bites, ekg-hullámhoz hasonló profilú digitális jelet ad ki. Az azonosításhoz elegendő csak megérinteni a telefon egy fém részét: testünk vezeti az elektromosságot, át tudja adni a jelet.

A tabletta persze egy idő után távozik szervezetünkből, így újból és újból be kell vennünk majd egyet, de az ilyen apró részleteket még nem árulták el, csak az ötletet vetette föl a Motorola. Ahogy a bőrön viselhető, elektronikus tetoválást is, amely hatékony szülőidegesítő is lehet. (Az új iPhone 5S egyetlen gombjában már ujjlenyomat-olvasó igazolja az illetékességet. – a szerk.)