technológia

36_young-woman_420
Forrás: -
Ébren tart a kék fény

Káros a túlzott mobilozás

Brit optikusok szerint a túlzott mobiltelefon-használat miatt szemeink tartósan károsodhatnak. Tanácsuk: néha azért nézzünk fel a képernyőről, tartsunk szünetet.


Ha valaki végignéz egy éttermi teraszon vagy egy zsúfolt metrón, rengeteg olyan embert láthat, akik folyamatosan telefonjuk vagy táblagépük képernyőjére merednek és fel sem néznek onnan. Statisztikai adatok szerint a 25 év alatti fiatalok naponta átlagosan harminckét alkalommal ellenőrzik telefonjukat. (Inkább legfeljebb csak ennyiszer néznek föl… – A szerk.)

A laptopok, okostelefonok, tévék és táblagépek képernyője által kibocsátott kékes-lilás fény a ártalmas és megnöveli a vakság kialakulásának kockázatát. A szemorvosok szerint a világosabb kék (égszínkékhez közel álló) fény biológiai ritmusunkat szabályozza, ez szabályozza alvásunkat is. A kékes-lilás fény testünk természetes ritmusába is bezavar, ezért este nem javasolt hosszasan képernyőre bámulni. (Lásd „Világítással az ébrenlétért” című cikkünket a 2014/07 Board magazinunk 22. oldalán!) Ha mindehhez hozzávesszük, hogy ezeket a készülékeket a kelleténél közelebb tartjuk szemünkhöz és hogy nem pislogunk elég gyakran, akkor megvan a szemkárosodás receptje.

Villódzó kütyüinktől távol maradni és többet pihentetni szemünket nehezebb, mint gondolnánk. Egy felnőtt átlagosan naponta hét óra hosszat mered képernyőre. A kutatások szerint a 25 év alattiak 43 százaléka dühbe gurul, ha nem nézheti meg készülékét akkor, amikor szeretné. Ugyanakkor több mint felük (55 százalék) belátja, fárad szemük, többet fáj a fejük a folyamatos képernyőbámulástól.