technológia

33_The-Pirate-Bay_420
Forrás: -
Tízéves a Pirate Bay

Kalózháború a neten

A világ „leghírhedtebb” fájlmegosztó szolgáltatása, a Pirate Bay – kicselezve a szolgáltatók blokkolását – nemrég saját böngészőt adott ki.

Sikerült 10 éves születésnapját megérnie a híres-hírhedt legnagyobb kalózoldalnak, a svéd The Pirate Bay (TPB) torrentoldalnak, pedig a jogvédők mindent megtettek, hogy kinyírják. Más oldalak esetében valószínűleg nem számítana ekkora szenzációnak ez a 10 év, de a TPB alapítóinak története különösen kalandos, így megér egy kis történeti áttekintést.

 


 

 

Az online tenger kalózai

A TPB-t 2003 őszén alapították, majd 2004 októberéig a svéd Piratbyrån (The Piracy Bureau) tulajdonában volt, majd Gottfrid Svartholm és Fredrik Neij vette át a függetlenné vált weboldalt, amely a világ legnagyobb torrentoldalává nőtte ki magát. Egyes statisztikák szerint látogatottság szempontjából az első százban jegyzik. A portál nem tartalmaz illegális tartalmakat, csak a fájlcserét segítő információt (metaadatokat), de a jogvédők három évnél nem bírták tovább, elkezdték támadni a szolgáltatást. (Lásd a keretet!) Üldözték az ACTA-val, a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás keretében, és az amerikai SOPA (Stop Online Piracy Act) törvénnyel.

 

Perek és támadások

2010.

Szeptemberben – egy indiai cég révén! – a zeneipar óriáscégeit tömörítő szövetség túlterheléses (DoS) támadással tette elérhetetlenné az oldalt.

 

Novemberben másodfokon is veszítettek: 46 millió koronás pénzbírságot és 10, 8, illetve 4 hónapos börtönbüntetést róttak ki az alapítókra szerzői jogsértés elősegítése miatt. Az oldalt elérhetetlenné kellett tenni. A TPB válaszul letölthetővé és elmenthetővé tette 21,3 gigabájtos adatbázisát, amely közel 900 ezer torrentfájlt tartalmazott.

2009.

Egy svéd bíróság első fokon 30 millió svéd koronára és egy év börtönbüntetésre ítélte a Pirate Bayt – fellebbeztek.

 

A médiaipar képviselői az internetszolgáltatókat fenyegetik perrel.

2006.

A svéd rendőrség lefoglalta a szervereket és az oldalt három napig elérhetetlenné tették.

 

Életben maradtak

A perek óta jó pár országban már nemkívánatossá vált az oldal, több internetszolgáltató blokkolja az elérését. Angliában, Iránban, Észak-Koreában, Hollandiában, Belgiumban, Finnországban, Dániában, Olaszországban és Írországban nem elérhető.

Miután az oldal készítőinek a blokkolás jelentős forgalom- (reklámbevétel-) kiesést okoz, a 10. születésnap alkalmából új böngészővel próbálkoznak. Bemutatták a windowsos Pirate Browsert. Most azt remélik, hogy a proxy és anonim szolgáltatást is magába foglaló Firefox-verzió segítségével a fenti országok felhasználói is hozzá tudnak majd jutni a Pirate Bay szolgáltatásához. A böngésző letölthető torrentről is… Néhány kiegészítő tartozik csak hozzá, illetve Tor proxyhálózatra csatlakozik, amely segítségével anonim böngészhetnek az érdeklődök.

Így tehát a sok támadás ellenére a weboldal még mindig áll.