technológia

29_Heidi-Klum-Wallpaper-6-_420
Forrás: -
Ne nézz szigorúan a telefonra!

Kacsintós jelszó a Google-től

Előfordulhat a közeljövőben, hogy egyes androidos mobilok előtt kacsintani vagy grimaszolni kell ahhoz, hogy használhassuk őket.


Most került nyilvánosságra a Google 2012-ben benyújtott, fejlett arcfelismerésen alapuló szabadalma. Eszerint a(z igen okos) telefon csak akkor old fel, ha a felhasználó az arca elé tartja, majd egy előre megadott arcmozgást végez: kacsint, szélesen elmosolyodik vagy a homlokát ráncolja.

Több ellenőrzési pontot is beépítettek a megoldásba. Így szeretnék biztosítani, hogy egy régimódi kacsintós pénztárcán lévő fotóval ne lehessen belépni. A szoftver felveszi az arc mozgását, és kockánként elemzi, figyeli, hogy változnak-e az arcelemek elhelyezkedési szögei. Így tudja eldönteni, hogy élő ember arcát látja, vagy felvétellel, fényképpel próbálták átverni. Bizonytalan esetekben a képernyő különböző színekkel világít a felhasználó arcába, majd az vizsgálja, hogy az adott színek visszatükröződnek-e a szemben. Ha valaki a fénytortúrát, avagy a pszichedelikus élményt nem vállalná, vagy mégsem sikerülne a mimika alapú azonosítás, akkor jöhet az ódivatú, jól bevált jelszó.

A 4.0-s Androidba épített arcfelismerőjéért hideget-meleget kapott a Google: könnyen be lehetett csapni. Ez a pislogással ellenőrzi, hogy élő ember arcáról van-e szó. De kutatók egy Facebook-fotóval és alapfokú képszerkesztési műveletek segítségével kijátszották, és egy ötperces Youtube videón általánosan ismertté is tették ezt.