technológia

26_tron-legacy-hd-1080p-movie-wallpapers_420
Forrás: -
Videó hasít az éterben

Jön a gigawifi: az AC

Zökkenőmentes, hd streaming, a vezetékes kapcsolatok megbízhatósága, lényegesen jobb lefedettség, visszamenőleges kompatibilitás: ezt ígéri az IEEE 802.11ac szabvány.

A vezeték nélküli hálózatok használata olyan általánossá vált az otthonokban, a munkahelyeken, az üzletekben, sőt a köztereken is, hogy nehezen tudnánk meglenni nélküle. S bár egyes fejlettebb országokban az olcsó mobilinternet visszaszoríthatja a technológia terjedését, a 802.11ac szabványnak köszönhetően a wifi mára olyan gyorssá vált, hogy a háztartásokból egy jó ideig még egészen bizonyosan nem tűnik el.

 


 

 

Hd-film a levegőből

A legfejlettebb wifi-szabvány maximális adatátviteli sebessége 1 Gbit/s, vagyis háromszor gyorsabb elődjénél, a 802.11n-nél. Ha belegondolunk, mekkora adatmennyiségek röpködnek a levegőben, valósággal viszketni kezd az ember bőre. De milyen előnyökkel is jár ez a sebesség a gyakorlatban? Ha például családtagjaink mindegyike saját gépén videókat nézeget az interneten, ez a régebbi wifi-protokollok esetében – amelyeknél előfordul, hogy a kisebb sávszélesség miatt romlik az összeköttetés minősége – olyannyira leterhelhette a hálózatot, hogy ennek a kép- és hangminőség látta kárát.

A 802.11ac-vel ezek a kellemetlenségek megszüntethetők, még a hd-videók esetében is azonnal megkezdődhet a lejátszás, mivel a lassabb kapcsolatoktól eltérően nincs szükség a videótartalom pufferelésére. Jön minden, mint a vízfolyás. De nem csak számítógépen és mobil eszközökön élvezhetjük az új technológia előnyeit: a netről érkező HD minőségű streamelt tartalmakat eljuttathatjuk az otthoni wifi-hálózathoz csatlakozó tévénkre és játékkonzolunkra is. (Nemcsak a hd-videóhoz kell a széles sáv: sűrűn lakott helyeken – nagyobb társasházakban – ugyanazon a wifi-csatornán is többen osztoznak az 1 Gb/s-en. – a szerk.)

 

Pókerezők álma

A szélesebb rádióspektrumnak, a több antennának és a nagyobb frekvenciamodulációnak köszönhetően lecsökken a kapcsolatmegszakadás gyakorisága, a megbízhatóság megközelíti a vezetékes összeköttetésekét. Ennek az online játszók, például a pókerezők örülhetnek a legjobban, náluk egy hálózatkimaradás az ígéretes parti elvesztését okozhatja. A több antenna további előnye, hogy nő a wifi-hozzáférési pontok hatótávolsága, így az egész lakásban, házban lefedettséget biztosítanak. Nem szükséges tehát helyezkedni a jó vételhez, vagy bosszankodni azon, hogy pont a kedvenc diófánk alatt nem lehet netezni.

Ha úgy döntünk, hogy áttérünk az új technológiára, nem kell lemondanunk a régebbi wifi-adapterrel felszerelt eszközeink hálózatba kötéséről: a 802.11ac kompatibilis a korábbi szabványokkal. Sőt, még növeli is azok megbízhatóságát, ugyanis a meglévő eszközöket az 5 gigahertzes sávon kapcsolja össze, így kevésbé zavarják egymást, mint a 2,4 gigahertzes tartományban.