technológia

27_cyber-defences-security_420
Forrás: -
Ha ágyúd nincs, legyen páncélod

Ingyen védelem

Néhány tipp arra, miként gondoskodhatunk számítógépünk biztonságáról anélkül, hogy egy fillért is kiadnánk szoftverekre.

Aki számítógépet (és internetet) használ, az ki van téve a kibertámadásoknak. Nincs kivétel, nincs olyan, hogy én nem bankolok interneten, nem látogatok pornóoldalakat: a rossz fiúk igyekeznek megszerezni a személyes adatokat, a Gmail-bejelentkezési adatokat, bármit, amit pénzzé lehet tenni, vagy botnet-zombit csinálni a gyanútlan felhasználó gépéből.

Védekezni tehát muszáj, és bőséges is a választék. Pár ezer vagy tízezer forintért csilivili, integrált, minden jóval ellátott védelmi szoftvert lehet vásárolni egy csomó gyártótól. De ha nem ijedünk meg némi szoftvertelepítéstől és -beállítástól, illetve a profi támogatás hiányától, olyan biztonsági rendszert építhetünk ki, amely a dobozos termékek legtöbb tulajdonságával rendelkezik – csak éppen nem kerül semmibe.


 

Víruskereső Ott van egyből a Windowsba beépített Windows Defender, azzal tényleg nincs tennivaló, csak éppen a független teszteken nem szerepelt valami fényesen. Akkor már jobb választásnak tűnik az AVG Free, amely az ingyenes kategóriában az egyik legjobb detektálási aránnyal büszkélkedhet. Nemcsak a vírusok, hanem más kártevők ellen is véd, és még néhány pluszfunkciót is ad: végleges állománytörlést, internetes nyomok eltüntetését.

Tűzfal Itt is van beépített Microsoft-védelem (Windows Firewall), illetve az otthoni wifi-routerek többsége is tartalmaz ilyen funkciókat, de ettől még jól jöhet mondjuk a ZoneAlarm Free Firewall, amely nemcsak a bejövő, hanem a kimenő forgalmat is figyeli. Telepítésénél vigyázni kell, mert mindenáron saját eszközsávot akar telepíteni, és át akarja írni a böngésző kezdőlapját.

Böngészőbeállítások Az internet dugig van fertőzött vagy kimondottan fertőzni akaró weboldalakkal. A három nagy böngésző (IE, Chrome, Firefox) egész jó munkát végez a gyanús weboldalak azonosításában és a felhasználó figyelmeztetésében. Ettől még a Web of Trust vagy a McAfee SiteAdviser beépülő modulok hasznos kiegészítők lehetnek. A böngészők beállításaival is (például a „sütik” korlátozásával) növelni tudjuk a biztonságot.

Frissítések Meglepően sok biztonsági rést hagynak nyitva a nem időben frissített szoftverek, illetve a bennük felfedezett sérülékenységek. Ezeket segít betömni a Secunia Personal Software Inspector, így nem kell attól félni, hogy az Acrobat Reader vagy a Flash Player lesz a rendszer gyenge pontja.

Jelszavak kezelése Lehet minden webes szolgáltatáshoz ugyanazt a jelszót használni, de akkor nem sokat érnek; a kellően erős, eltérő jelszavak tucatjait viszont ki jegyzi meg? Hát például a KeePass, a LastPass vagy éppen a Dashlane – ezek mind jó és ingyenes jelszókezelők.

Közösségi hálózatok A támadások egyik legújabb terepe. Egy Facebook-alkalmazás, a Bitdefender Safego figyeli a hírfolyamot, és riaszt, ha phishing-gyanút vagy kártevőre mutató linket talál.