technológia

29_car_thief1_420
Forrás: -
Na, megállj csak!

Így fogjunk ki az autótolvajokon

Nem lohad az autótolvajok kedve, Magyarországon naponta átlagosan 20 autót kötnek el. Tavaly közel hétezret lovasítottak meg. Pedig a lopások kis biztonságtechnikai ráfordítással megelőzhetők lennének.


 

 

Ha nem akarjuk, hogy kocsink alkatrészként végezze egy illegális bontóban, némi pénzáldozattal olyan kütyükkel szerelhetjük fel, amelyek akár el is tántoríthatják a tolvajokat.

A hagyományos riasztókon túl lehetőség van az autó szinte teljes ellenőrzésére, így például kontrollálhatók az ajtónyitások, ellenőrizhető a motorháztető vagy a tanksapka felnyitása. Létezik rfid alapú sofőrazonosítás, számkódos indításgátlás, stb. Vannak olyan készülékek, amelyek az elhelyezett érzékelők jelzéseit összegyűjtik, majd gsm-kártya segítségével továbbítják a távfelügyeleti központba. Az okostelefonoknak köszönhetően arra is lehetőség nyílik, hogy magunk felügyeljük gépjárművünk jelzéseit, és ha idegen kézre kerül, egy sms-sel megállíthatjuk.

Hasznos a gps is. Többnyire ugyan a tájékozódásban segíti a sofőröket, a megfelelő telematikai rendszer azonban komoly segítséget jelenthet a jármű megtalálásában is. Ez nagyban javítja az egyébként szerény, 10–20 százalékos lopásfelderítési arányt. A gps-berendezések kiiktatásához ugyanakkor magas szintű szaktudás és drága felszerelés szükséges, amivel az esetek döntő többségében a tolvajok nem rendelkeznek. Ráadásul a beépített védelmi eszközöket kifejezetten bonyolult hatástalanítani, rövid idő alatt pedig szinte lehetetlen.