technológia

32_VIRUS-HIV_420
Forrás: -
Járvány törhet ki számítógépeknél?

Igazi vírusként terjed a Chameleon

Míg a hagyományos vírusok terjedéséhez szükség van a felhasználó beavatkozására – letölteni egy fájlt, telepíteni egy ismeretlen alkalmazást – a liverpooli egyetem kutatói által készített számítógépes vírust egymástól kapják el a számítógépek. Mint az igazi influenzavírust.


 

Automatikusan csatlakozik a nem védett wifi-hálózatokra, összegyűjti és készítőjének küldi el az összes, arra a hálózatra csatlakozó felhasználó adatait. Ezután gyorsan továbbküldi magát más, feltérképezett hálózatokra. A számítógép felhasználójának semmit sem kell tennie, ahhoz, hogy a mesterségesen kreált vírus tovább terjedjen, hanem az a vezeték nélküli hálózaton keresztül továbbhalad egy másik gépre. Sűrűn lakott helyeken gyakran találni nyitott, nem védett wifi-hálózatot, így a kártevő is gyorsan tud terjedni, ahogy az influenzavírus is gyorsabban terjed a nagyvárosokban, mint a gyéren lakott területeken.

A Chameleon nemcsak a színét változtató hüllő neve, hanem így keresztelték el a liverpooli egyetem számítástechnikai kutatói ezt a vírust, amely a nem védett wifi-n át terjed egyik gépről a másikra. A vírus nem okoz kárt, nem gyűjt bankkártya adatokat vagy felhasználóneveket, de megtehetné. A kutatók célja csupán az volt, hogy bebizonyítsák, az egyelőre laboratóriumi körülmények között létező kártevőt elkészíteni nem túl nagy feladat. És most, hogy az ötlet ismert, valószínű, nem is kell sokat várni az igazi megjelenéséhez. Addig is kéretik jelszóval védeni a hálózatokat!