technológia

32_szolohegy_420
Forrás: -
Szőlőlevél-érzékelő

High-tech a szőlőhegyen

Hagyományosan a tapasztalat súgja meg a borásznak, hogy mikor és mennyit permetezzen. Nehéz tudomány, mert dűlőnként más a mikroklíma. Egy intelligens rendszer kihelyezett érzékelői azonban pontosan megmondják, mi a teendő.

Minél egészségesebb szőlőből készülnek a borok, annál kellemesebb, természetesebb az ízük. Ezt többek között úgy lehet elérni, ha a gazdák minél kevesebb permetezőszert használnak. Eddig a borászok csupán saját tapasztalataikra hagyatkozhattak, hogy mikor és mennyi vegyszerrel érdemes a permetezést elvégezni. Az időjárás-előrejelzések nem sokat segítenek a döntésben, ugyanis minden dűlőnek más és más a gombák és baktériumok szaporodását befolyásoló mikroklímája. Így csak a helyben gyűjtött adatok segíthetnek.

 


 

 

A hazai fejlesztésű SmartVineyard rendszer állomásait 5–7 hektáronként kell kihelyezni a dűlőkben, és ezután azonnal pontos adatokat szolgáltatnak a hőmérséklet és a páratartalom mellett a levelek nedvességéről, a talaj állapotáról, a szélerősségről. Az állomások egymással is tudnak kommunikálni, és az adatokat a cég szervereinek továbbítják. A számítási felhőben egy intelligens szoftver az adatokat valós időben fel is dolgozza. A gazdálkodók otthonukban, számítógépükön, okostelefonjukon, tabletjükön kaphatnak valós idejű információt arról, hogy érdemes-e az adott napon például permetezni vagy metszeni. Ezzel rengeteg időt tudnak megspórolni, nem kell minden termőhelyet személyesen körbejárni.