technológia

28_google-sign-9_420
Forrás: -
Élet a böngészőn kívül – vagy belül?

Heavy Metal Apps

Régóta tervezi a Google, hogy böngészőjéből, a Chrome-ból teljes értékű operációs rendszert készítsen. Most újabb lépéssel került közelebb ehhez.

Vannak az asztali alkalmazások, és vannak a webesek. Előbbiekkel több a macera: a letöltött vagy dvd-n megszerzett programot telepíteni kell, szépen létrehozza a saját könyvtárát a számítógépen, beírja a fájljait a megfelelő helyekre, módosítja, amit módosítani kell. Cserébe mindig rendelkezésre áll, sokat tud, hozzáfér a számítógép erőforrásaihoz (grafikus kártyához, kamerához, Bluetooth-kapcsolathoz stb.)

A webes programokat nem kell telepíteni: kattintunk egy linkre, betöltődnek, és amíg van webkapcsolat, használhatjuk őket. Funkcionalitásuk általában szűkebb, mint egy asztali alkalmazásé, de az adott feladatra alkalmasak. Kétségtelen, hogy élő internetkapcsolat kell hozzájuk.

 


 

 

Online és offline

Nemrégiben a Google olyan alkalmazásokat mutatott be, amelyek elmossák a különbséget a két kategória között, és figyelemreméltó lehetőségekkel ruházzák fel a gyártó eddig csak szűk körben terjedő Chrome OS operációs rendszerét.

A Chrome App-ok kinézetre és működésre nem igazán különböznek azoktól a programoktól, amelyeket a felhasználók már megszoktak az asztali rendszereken. Webes technológiákat használva fejlesztették őket, de tartalmaznak Chrome-specifikus kódot is – emiatt viszont csak és kizárólag a Google böngészőjében hajlandók futni.

Illetve – a működésükhöz kell a Chrome, de maguk az alkalmazások nem kötődnek szorosan a böngészőhöz. Futtathatók a böngészőablakon kívül, sőt, internetkapcsolat nélkül is, de online kapcsolat esetén szinkronizálni képesek különféle operációs rendszereket használó eszközök között. Az alkalmazások egyebekben is úgy viselkednek, mint a „rendes” szoftverek: közvetlenül az asztalról indíthatók, hozzáférnek a számítógép erőforrásaihoz, vigyázni is kell majd a biztonságra.

Ez ideig még nincs túl sok újfajta Chrome App, a választék is meglehetősen vegyes. Van köztük konferenciahívás, diagramkészítő, titkosítóprogram, online DJ-program, képszerkesztő, videoszerkesztő, teendőlista és természetesen játékok.

 

Mobilra később

Az új technológia sikere attól függ, hogy mennyi alkalmazás lesz ilyen formában elérhető. De miért ne érné meg a fejlesztőknek Chrome App-okat írni? A statisztikák szerint az internetezők 42 százaléka használja a Chrome-ot, amelyik így a legnépszerűbb, ráadásul több platformon is működő böngésző. Ha valaki egyszerre szeretné elérni a legtöbb felhasználót, és nem akar több platformra fejleszteni, készíthet Chrome App-ot: az ott lesz a Windows- és a Mac-gépeken is, no meg persze a Chromebookokon.

A Chromebookok olyan laptopok, amelyeken a Chrome OS fut, ilyet pedig több neves gyártó is kihozott (Samsung, Acer, HP, Lenovo – és maga a Google).

Az igazi nagy dobás az lenne, ha az asztali gépek mellett ez a fajta többplatformos megoldás a mobilokon is elérhető lenne. Azt azonban a Google fejlesztői is elismerik, hogy ez még a távolabbi jövő zenéje.