technológia

34_tv_420
Forrás: -
Dupla élvezet

Ha akarom tévé, ha akarom monitor

Ha a digitális tévévevő elfér egy usb-tárolónyi helyen – ilyeneket lehet mostanában kapni, a csatlakozók nagyobbak, mint a kütyü maga –, miért ne építenék bele egy monitorba?!


 

Vásárlási ellenőrző lista

Kötelező:

– full hd (1920×1080 képpont)

– 5 ms vagy kisebb képfrissítés

– az MPEG4 és DVB-T támogatása

– kettő vagy több usb-hely

– HDMI-kábel (általában nem jár hozzá!)

Jó, ha van:

– fejlett lcd panel: IPS vagy PVA

– szolgáltatói kártyák fogadása (CI‑foglalat)

– nosztalgiavideózáshoz SCART‑csatlakozó

Így tehát a számítógép, laptop – avagy a gyerek játékgépének megjelenítője – önmagában is használhatóvá válik. A gyártók nem önzetlenek: a fenti usb-s eszköz 14–16 ezer forint, a tévévevővel feljavított monitor viszont legalább 20 ezerrel drágább, mint a „pucér”.

A full hd (1920×1080-as) tévés eszközök ára mérettől függően a 49-99 000 ezer forintos ártartományba esik – 30-ért pedig már van márkás, 1080-as (21”-es!) monitor is. A 19” képátló a legkisebb, a legkeresettebb méret a 22” és 24”, a felső határ a 27-28”, és mind led-es háttérvilágítású.

Már nem kell hozzájuk set-top box. Fél méterről, de két méterről és oldalról vagy alulról is nézhetők. Fogyasztásuk 30 W körüli, 2×5 W-os hangszórójuk DTS hangzást ad. A sok képpont elősegíti Windowsban a többablakos munkát – közben az egyik ablakban futhat a műsor.

A jobb típusok lejátszák a hálózatra csatlakozó eszközök multimédiás állományait, és usb-tárolóról a filmeket, 1:50 000-es dinamikus kontrasztarányuk a feketét még feketébbnek, a világost még ragyogóbbnak mutatja.