technológia

35_Robot-Girl-Art-2560x1440_420
Forrás: -
Csak felület-bejárásra alkalmasak

Gépszolgák a háztartásban

Isaac Asimov – igaz, jó hatvan évvel ezelőtt – a 2000-es évek elejére tette a robotok elterjedését a háztartásokban. Az időpontban nem tévedett, de sem ember formájú, beszélő robotokról, sem pozitronagyakról nincs szó, (egyelőre?) a robotika három alaptörvényét sem kell alkalmazni.

Talán éppen ezért nincs is olyan zsigeri ellenállás a robotokkal szemben, amitől a jeles sci-fi író tartott. Egyre többen és lelkesebben vásárolják a robotokat, néhány éve már akár Magyarországon is. Kiválóan alkalmasak arra, hogy az embert megszabadítsák néhány különösen utált házimunkától.


 

Házon belül

A kapható robotok alapján a takarítást utálják a legjobban az emberek. (Vasalásra és főzésre még nem találtak fel kellőképpen sokoldalú és megfizethető gépszolgát…). Az első, nagyobb számban elterjedt házirobot a porszívó volt: a trendet elindító iRobot Roomba mellett már számos gyártó (Neato, Electrolux, LG, Samsung, egyebek) még több készüléke verseng a vásárlók kegyeiért.

Az egyszerűbb modellek véletlenszerűen – ütközéstől ütközésig – közlekednek, míg a fejlettebbek előre megtervezik útvonalukat. Ha pedig a nagy munkában elfogyott volna belőlük a szusz, maguktól visszamennek a kuckójukba (a töltőjükhöz) és nyugovóra térnek, amíg nem képesek folytatni a munkát. Ahol pedig a porszívózás nem elég, jöhetnek a hasonló elven működő súroló- és felmosórobotok, illetve ezek kombinációi. (Nem titkolhatjuk el, hogy az akkumulátoros porszívók teljesítménye – szívóképessége – törpe töredéke a hálózatiakénak. Leginkább csak a pormacskák kergetésére valók. – a szerk.)

Ablakpucoláshoz is van robot, ha egy régi papírújság és az ecetes víz keveréke nem lenne eléggé high tech. A Windoro vagy a Winbot egyszerre tisztítja az ablak mind a két felét: a két részt az üvegen keresztül mágnesek tartják egymáson, és mikroszálas törlőkendővel, illetve tisztítófolyadékkal gondoskodnak a foltmentes csillogásról.

Házon kívül

A nők dolgát már megkönnyítettük, mi lesz a férfiakkal? Itt van például rögtön a ház körüli munkák alfája és ómegája, a fűnyírás. Erre is több tucat robot közül választhatunk. Néhányuk (például a Bosch Indego) feltérképezi a környezetét, mielőtt nekiáll dolgozni, a többség azonban random módon közlekedik. A levágandó területet általában huzalokkal kell kijelölni, és a porszívókhoz hasonlóan ezek is önállóan visszatérnek a töltőre, ha végeztek, vagy ha lemerültek. A sok hasonló közül kiemelkedik a Husqvarna napelemes darabja, külsőre pedig az Ambrogio 50-es évek traktorjait idéző készülékei érdemelnek említést, vagy a John Deere Tango-ja, amely ugyanabban a zöld-sárga színösszeállításban pompázik, mint a gyártó kombájnjai.

A kerti úszómedence élvezeti értékét is nagyban növeli, ha tisztogatását nem magunknak kell elvégezni. A medencetisztító robotok végigmásznak a medence alján és oldalain, és eközben nem csak a felületet tisztítják, hanem a vizet is szűrik, még a biológiai szennyeződéstől is. Ebben a kategóriában is van egy különlegesség: a Solar Breeze kizárólag a napenergiát hasznosítva gyűjti össze a felszínen lebegő szennyeződéseket.