technológia

33_milky-way_420
Forrás: -
Google Glass konkurencia Japánból

Fülbe súg a számítógép

Egy szép, romantikus éjszakán felnézünk az égre, ahol egy ragyogó csillagot veszünk észre. Feltesszük a kérdést: vajon milyen csillag lehet az? És a helyes válasz meg is érkezik. Azonnal. Mert fülünkön viseljük a mindent tudó és látó számítógépet.


 

A Google Glass-tól eltérően nincs annyira szem előtt a 17 grammos, fülön viselhető számítógép, amelyet könnyűszerrel összetéveszthetünk egy hallókészülékkel. A japán NS West nevű cég által tervezett eszköznek egyelőre nincs hangzatos neve, fülcsipeszhez hasonlító, viselhető számítógépnek nevezik kitalálói. Ám annál többet tud: Bluetooth kapcsolódásra képes, gps-szel, iránytűvel, giroszkóppal, elemmel, barométerrel, mikrofonnal és hangszóróval szerelték fel. Pislogással vagy a nyelv csettintésével irányítható, vagyis nem kell kezünket használni, ezért motoros futároknak, hegymászóknak, illetve fogyatékkal élőknek is ideális eszköz lenne. Az eszköz infravörös sugarakkal érzékeli a szem vagy nyelv jelzéseit, amelyeket egészen pontosan tud értelmezni.

Az eszköz okostelefonhoz, számítógéphez tudna csatlakozni és a telepített alkalmazásoknak adná át az általa gyűjtött információkat, legyenek azok egészségügyi vagy környezeti adatok. Jövőbeni változatokba gyorsulásmérőt is beépíthetnek, így ha azt egy idős ember viselné, akkor tudna riasztani, ha elesik. Vagyis az idősek ápolásában is megfigyelésében is használható lenne. És ha minden kötél szakad, még hallókészülékként is megállná a helyét.