technológia

33_La_Forge_420
Forrás: -
Körülölelő élmény

Fejben mozizunk

Ha úgy akarunk kinézni, mint Geordi La Forge a Star Trekben, akkor nyugodtan rakjunk fel a fejünkre egy 3d-s személyi lejátszót, köznapi nevén fejmozit. Állítólag garantált élmény vezeték nélkül, hd minőségben.


Geordi La Forge kényszerűségből viseli a Visort, de a Sony új, térhatású lejátszóját bármikor levehetjük – ha akarjuk. Nincs rákötve az agyunkra, viszont vezeték nélkül kapcsolódik a műsorforráshoz. Ha ez mobiltelefon vagy tablet, akkor még a fejmozi akkuja is tölthető lejátszás közben egy speciális csatlakozón át. De enélkül is órák hosszat merítkezhetünk a virtualitásban.

Nyilván utazás közben is lehet mozizni vagy játszani – csak ne mi üljünk a volán mögött… A valósághű élményt olyan virtuális képernyő garantálja, amely 19 méter széles, 20 méterre levő valódi filmvászonnak felel meg. Szinte benne vagyunk az egyes jelenetekben – csak győzzük kapkodni a fejünket a golyózáporban.

A fejpánt állítható, s homloktámasz is van – mi kell még? Hát egyéni beállítású képernyőlencsék, tűéles kép és kristálytiszta hang a tömörítetlen hd-videókból, legyen a forrásgép bárhol a szobában. Az audioélményről a 7.1 csatornás virtuális hangzás gondoskodik. Ezt a 360 fokos térhangzást a beépített 16 milliméteres fejhallgatón kívül más csatlakoztatható fülhallgatón is lehet élvezni.

Ha számítógépre kötve használjuk a fejlejátszót, nem kell örökösen lekapkodnunk, ha például játék közben látni akarjuk a billentyűzetet és az egeret. Csak le kell nézni mögüle – de akkor az ellenség győz.