technológia

30_photo-will-smith-i-robot_420
Forrás: -
Előbb-utóbb feltalálják a kereket is

Építsd magad robotkészlet

Hangra reagál, fényt követ, akadályt észlel, hőmérséklet-változást detektál, és még talán a mosogatásra is rávehető – csak a beépített érzékelőktől függ, mire is képes a Moss névre keresztelt robotépítő készlet, amelynek gyártását jövő év februárban kezdik el.

A Modular Robotics nevű cég vezetője, Eric Schweikardt bevallása szerint azért tették fel a Kickstarterre a terméket, mert az emberek itt keresik az új, izgalmas high-tech kütyüket. A cégnek már van egy terméke, a Cubelets, amely az alapokat szolgáltatta a Moss robotépítő készlethez, továbbá csapata, gyára Amerikában az új termékek kifejlesztésére.


 

A Cubelets gyakorlatilag okos kis kockák gyűjteménye. Ami izgalmassá teszi az egészet, az a kockák csatlakozása: sarkaiknál, kis gömbmágnesekkel kapcsolódnak egymáshoz. Ha egy gömbnél (saroknál) csatlakozik a két kocka, akkor azok egymáshoz képest elfordíthatók bármely irányba. Ha két kis gömb kapcsolódik, akkor forgópántot kapunk, ha több, akkor már fix a csatlakozás.

Mindegyik kockának jól meghatározott a feladata: a sárgák adják az energiát: usb-ről tölthető akkumulátorról működnek, a kékek és zöldek adatot továbbítanak, a rózsaszínek adatot és energiát is képesek továbbítani. Kombinációjuk adja ki a Cubelets kockajátékot és a továbbgondolt Moss robotépítő készletet is. A készlethez Bluetooth-érzékelőt is lehet kapcsolni, és így a felépített robot mobiltelefonról vagy tabletről is irányítható. Idén karácsonyra már nem, de jövőre igazi meglepetést okoz majd a kis és nagy megszállottaknak egyaránt.