technológia

30_plus.google.com_420
Forrás: -
Együtt szakmázva jobb

Előretörnek a közösségi szakmai oldalak

Nem kell sírva menekülni nappalink magányába az iWiW bezárása után. Ha a Facebook nem passzolna hozzánk, akkor szakmai közösségi oldalak sokasága várja az embereket.

Még mindig a Facebook a legnagyobb közösségi oldal, de nem elégít ki minden igényt, nem ad meg minden információt a szakmai közönségnek. Az egy szakmában dolgozók összekapcsolására egyre több erre célzó közösségi oldal kezdi meg működését. Ezeket általában a orvosok, zenészek stb. LinkedInjének nevezik, de ennél sokkal többet jelentenek.

 


 

 

Hamvaiból feltámadott

Az egyik ilyen oldal a szebb napokat megélt, a közösségi életérzést valaha meghonosító, és 2014-re a hamvaiból mégis életre kelt MySpace. 2003-ban indult, hamar népszerűvé vált főleg a könnyűzenészek körében. A zenészek, zenekarok egy-egy MySpace oldalt hoztak létre, amelyen közvetlen kapcsolatot tudtak létesíteni rajongóikkal, így tudták népszerűsíteni zenéjüket. (Nem mellékesen a közvetlen lemezértékesítést is innen intézhették: a letöltés fel- és a cd-zés lefutásának idején. – A szerk.) Az oldal rendkívül népszerű volt a fiatalok körében, fénykorában 100 millió felhasználóval büszkélkedett - internetezőből sem volt több akkoriban -, és 12 milliárd dollárra értékelték. Annyira erős volt akkoriban, hogy felvásárlási ajánlatot tett a még friss, csak az egyetemisták körében népszerű Facebookra. Mark Zuckerberg a 2005-ös tárgyalások alatt 75 millió dollárt kért az oldalért, amennyit végül a MySpace nem adott meg – micsoda világ lenne most!

Onnan az út már csak lefelé vezetett: az oldal nehézkesen lehetett használni, a felhasználóknak jobban tetszett a magamutogatást propagáló Facebook, és tömegesen otthagyták az oldalt.

A népszerű popénekes, Justin Timberlake azonban fantáziát látott a haldokló oldalban, és úgy gondolta, érdemes megvásárolnia a céget 35 millió dollárért. A 2013-ban újraindított, a népszerű énekes által is sokat reklámozott oldal profilt tisztított, megszabadult mindentől, ami nem zene,. Az újraindítás és a fiatalos design sikert hozott és a 12 milliós felhasználói számot mára megháromszorozták, 36 milliónál tartanak.

A Soundcloud is a MySpace-hez hasonló zenei szakközösségi oldal, itt azonban az amatőr és profi zenészek, és a közöttük lévő tág közösség is megtalálta a maguk kifejezési módját. Saját szerzeményeiket tölthetik fel a tagok az oldalra, amelyeket azután egymás között boncolgatnak, megtárgyalnak, elemeznek.

 

Kérdezze orvosát

Orvosoknak is létrehoztak egy szakmai oldalt: a Doximity nevű weboldalhoz az amerikai kamarában regisztrált orvosok csatlakozhatnak. Az oldal egyelőre még csak gondolkodik a nemzetközi terjeszkedésben, egyelőre elégedett azzal a 300 ezer amerikai orvossal, akik naponta 20 ezer üzenetet osztanak meg egymás között. Nemrég 54 millió dolláros tőkeinjekciót kaptak, miközben a piac 500 millió dollárosra értékeli a céget. A nemzetközi növekedés mellett a részvénykibocsátás is szerepel terveik között. Bevételt az orvosi eszközöket gyártó cégektől, a gyógyszergyártóktól, a fejvadász cégektől várnak, akik célzottan tudják megkeresni ajánlataikkal az oldal tagjait.

 

Kapcsolatok katonáknak

Bye-bye iWiW

Sokan szidták, hogy lassú és nehézkes, ennek ellenére szerették. Nyilvánvalóan a Facebook népszerűsége miatt zárt be. Pedig 2002-ben, mikor az oldal indult, wiw (a „Who is Who” adattár nyomán) meghívóért áhítozott a fél ország, na jó, az internetes közösség. Csak időzítve lehetett ismerőseinknek osztogatni. Volt olyan, hogy naponta hatezerrel is bővült a felhasználók köre.

A Magyar Telekom egymilliárd forintot fizetett érte 2006-ban. A csúcson 4,7 millió felhasználó volt, közöttük félmilliárd kapcsolattal. A Facebook népszerűsége megtörte ezt a diadalmenetet: az utóbbi időben már csak a vidéken élő középkorúak és idősek léptek be az oldalra. A közlemények szerint az oldal üzemeltetése nyereséges volt, a Magyar Telekom mégis – vélhetően a nem létező jövőkép miatt – úgy döntött, lezárja az oldalt. Az adatokat a felhasználók egy időkapszulába csomagolva lementhették.

A katonákat köti össze, ugyancsak Amerikában, a RallyPoint nevű szakmai oldal. Az oldalt két veterán alapította. Eredeti céljuk a szakmai kapcsolatok erősítése mellett az volt, hogy megkönnyítsék a katonák és volt katonák számára a munkahely szerzését. A beszámolók szerint ugyanis a szigorú katonai szabályzáshoz szokottak számára rendkívül nehéz például munkahelyet találni a katonaságon kívül. De a különböző fegyvernemek között is nehézkes az átjárás, a kapcsolatépítés.

Az oldal katonák és veteránok számára ingyenes, de a regisztrációt .mil kiterjesztésű email cím meglétéhez és egy katona ajánlásához kötik. Civilek is regisztrálhatnak az oldalra, de csak korlátozott felhasználási jogokkal kapnak.

Az oldal szemléletesen felvázolja a katonaság különböző ágazatainak (légierő, tengerészet, stb. ) hierarchikus struktúráját és grafikusan kimutatja, hogy ebben a hierarchiában hol van az adott katonának ismerőse, netán ismerősének ismerőse. Így, ha valaki mondjuk egy olaszországi támaszpontra szeretné áttétetni magát, akkor meg tudja keresni, kitől kérjen segítséget. Civilek számára a katonai múlttal rendelkező munkaerő megtalálásában tud segíteni az oldal – pénzért. A portál 2012-ben indult, és miután megnyertek egy startup-versenyt, sikerült 5 millió dollárt összegyűjteniük a további fejlesztésekre.

 

Egyetemi diákok

Míg a Facebook sokat küszködik, hogy az egyetemistákat, diákokat az oldalán tartsa, addig az a piazza.com oldalnak sikerült: együtt tanulási lehetőséget kínál. A legutóbbi statisztikák szerint 1 millió felhasználóval büszkélkedhet. A tanárok is szeretik ezt az oldalt, mert olyan gyűjtőhelynek használható, ahol a diákok (az azonos vagy hasonló tananyagra vonatkozó) kérdéseit és a válaszokat is megtalálhatják az érdeklődők.

Ha pedig valakit az érdekelne, hogy vajon újságírók számára is létezik-e szakmai közösségi oldal, a válasz igen. A neve MuckRack (a legfinomabb fordítás: ganajtár) nem igazán segít a népszerűsítésében. Pedig aki befogja az orrát, hasznos eszközökre és információra lelhet itt.