technológia

28_eurodroid.com_420
Forrás: -
Nem elég a 6 coll, kellenek a pixelek is

Elmúltak a phabletek

A jelenség a felszínen nyelvi – elavult egy szó –, de egy mobiltelefon-piaci jelenség okozza. Ugyanis az 5,5 – 6 hüvelykes képernyőjű okostelefonok már egyáltalán nem különlegesek. Áttekintjük az előnyeiket, hátrányaikat, és rávilágítunk néhány jellegzetes, magyarországi használórétegre.

Tavaly, év elején, a barcelonai Mobile Worldön röppent fel a „phablet” szó az 5,5 hüvelykesnél nagyobb képátlójú okostelefonokra. Valami olyat akart jelenteni, hogy ezek félúton vannak a telefonok és a tabletek között.

Hát nem.

Hat hüvelykig simán telefon, afelett meg tablet. Már egyáltalán nem röhejes, aki nagy telefont tart a füléhez. Nem mellesleg a 6 hüvelykes telefon mikrofonja pont a szájadnál van – mint a hagyományos telefoné volt…

 


 

 

Kis probléma

Van baj a hatcollosokkal, de nem elektronikai. Hanem az, hogy hol tartsuk magunknál. Nőknek könnyű, nekik van táskájuk, szütyőjük, zsákjuk, bármijük, abban elfér. Ha van tokja, márpedig lesz, mert a nők utálják, ha valami színtelen (fehér vagy fekete), nem is lesz baja a barátságtalan környezetben. Nade a férfiak. Nekik csak zsebeik vannak, és a hatcollos telefon azokba nem fér el. Ha mégis beleteszik, és leülnek, akkor vagy kényelmetlen lesz, vagy eltörik a telefon.

Övtáska. Nos, a piac örvendetes módon megteremtette a bazi nagy övtáskákat, lehet kapni sokfélét – de azok meg billegnek, mert az az egy övfülük kicsi. Két övfülük nem lehet, mert a test görbülete miatt a tokban is eltörhet a telefon. A szélessége miatt meg le- és–vagy autóba beüléskor nyomni fogja a hasát vagy az oldalát az embernek. Nyakba akasztani sem lehet, egyrészt nincs már erre lyuk a mostani telefonokon, másrészt ezek 15–25 dekás monstrumok.

Szóval, férfitársaim, nincs hova tenni ezeket a szép, nagy, ügyes telefonokat. Vagy mi is rászokunk a retikülre (más néven ridikülre, a francia ridicule, nevetséges szóból), vagy zakót hordunk, mert annak a belső zsebébe anélkül fér el, hogy nevetségesek lennék. (Ki lehet találni egy pisztolytok-szerű bőrtárgyat, a zakózsebet zakó nélkül, és akkor majd amiatt röhögnek rajtunk…)

 

Tapasztalataink alapjai

WayteQ Talk5H Ez egy 5,5 hüvelykes okostelefon, 2 maggal, 2 sim-mel 50000 Ft-ért. Egy példány az „olcsó, mégis jó” kínai kütyüből, ez most a divat. Semmi bajom nem volt vele nekem sem, a nagy képernyő bizony nagyobb élvezet. Van benne FM rádió (egy 5 dolláros csip, némi szoftver…), ami azért érdekes, mert a mostani Samsungokban nincs, pedig sokan hallgatnak ilyet.

Huawei Ascend P7 Lehet mondani, hogy nem ide való, mert „csak” 5 hüvelykes, és megszámlálhatatlan ennél nagyobb készülék van (már) a piacon. Egyébként: 4 mag, 1 sim, full hd, 8 Mpx frontkamera, 100000 Ft. A full hd, és a jó frontkamera nagy valószínűséggel jövőre alapkövetelménnyé válnak: irányzatalakítóval van dogunk. A P7 lesaz a szelfibajnok. Vékonyságával is kitűnik: ha kap egy esés és karcolások ellen védő tokot, akkor lesz olyan, mint a többi okostelefon – pucéron. És ebben is van FM rádió.

6 és 7 hüvelykes tabletek Meglehetősen sok ilyet tapogattam végig az utóbbi fél évben. Egészen egyértelművé vált, hogy a 6-os még telefon, a 7-es már tablet. Itt és most elárulom: 5,5–6 hüvelyken elég az 1280×720 képpont, nem kell a full hd. (De azért annyi képponton a filmek, képek még szebbek…)

 

Nagy megoldás

Zakót viszont egész sokan hordanak. Nem reprezentatív, saját tapasztalatom szerint a hatcollos telefonok rendkívül népszerűek a 45 év feletti, középosztálybeli férfiak körében. A felmérést több komolyzenei koncert alkalmával végeztem a Művészetek Palotájában. Ebben a környezetben a fenti korosztály 65–70 százalékának péklapát-telefonja van (engem is beleértve). Kaján sejtésem szerint azért, mert már rossz a szemük…

Nem reprezentatív, saját tapasztalatom szerint a nagy (5-6 hüvelykes) telefonok meglepően népszerűek az úgynevezett „plázacicák” körében. Egészen megejtő látvány, amikor egy (látszatszinten) 600 százalékos szexuális vonzerőre turbózott nőstény egy neonpink tokkal ékesített péklapáton 26,5 mm-es körmökkel sms-ezik.

Egyébként a nagy telefonok a normális fiatal nők és férfiak körében is népszerűek – az alábbi, „mit kapunk” résznél leírtak miatt. Népszerű: az utcán szembejövő, a metrón szemben ülő, a mozgólépcsőn szembe mozgó – a „tömeg” okostelefonozó részének észrevehető hányada félternyényi vagy még nagyobb kütyüket használ.

Nyilván ez a megállapítás azoknak szól, akiknek még kicsi telefonjuk van: nem is olyan lassan ők lesznek a furcsák. Már csak azért is, mert az egyik iPhone 6-változat 4,7, a másik meg 5,5 hüvelykes lesz – ősszel, amikor végre kijön.

Az okostelefon nem telefon

Hányszor halljuk: „Minek ennyit tudni egy telefonnak?!” Ez egy kognitív tévedés. A talpfa nem fából van, hanem betonból, a vízcsap nem csap, hanem szelep, és az okostelefon pedig nem telefon, hanem internetképes, grafikus zseb-pc. Közelebbi rokona a zsebszámológép, mint a telefon, annak ellenére, hogy kommunikációskészülék-gyártók gyártják, és kommunikációs szolgáltatók adják a szolgáltatásaik mellé.

 

Mit kapunk a nagyobb képernyőtől?

Kézenfekvő: több tartalmat. Több betű fér ki rá, és nagyobb kép. Kényelmesebb a befogadás, kevesebbet kell görgetni. Mindezt úgy érzékeljük, hogy kevéssé megfogalmazható módon „jobb” használni a nagyobb képernyős okostelefont.

Hol a határ? Nos, az effektus már 5” környékén jól érzékelhető. Az én 4,7”-es kütyümnél az 5,5-ös WayteQ igen jól érzékelhetően többet mutat, bár ugyanannyi a képpont, úgyhogy ennek nincs racionális alapja… A P7 mint eddig minden 5”-es, full hd-s, hozta a transzcendens, tökéletes látványt minden helyzetben. (Lásd még a tapasztalataink alapjai keretet! – A szerk.)

Láttam 6 hüvelykes, full hd darabokat, nos, azok mondhatni „rendben” vannak, a képméret és a megjelenítés jól megfelelnek egymásnak. Ami ennél nagyobb, az pedig már tablet: más kategória, más a használati modell, más élethelyzetben kerül elő.

Szilárd meggyőződésem, hogy a full hd-nál magasabb képpontszámnak (a 200, pláne 300 dpi-nél nagyobb felbontásnak) a világon semmi értelme, számomra tehát negatív, ha egy gyártó ilyesmivel próbál nyomulni.