technológia

32_CHUCK-NORRIS_420
Forrás: -
Nyugodjék békében a vhs

Éljen a streaming!

Nem lepett meg senkit, amikor a videokölcsönzőiről ismert amerikai Blockbuster bejelentette: végleg bezárja a még lábon maradt 300 üzletét.

Kilenc évvel ezelőtt a videokazetta a csúcson volt, a mozi után ott jelentek meg a bevételi csúcsokat döntögető sikerfilmek, melyekből a pénteki, hétvégi napokra egy példány sem maradt a kölcsönzőkben, majd aztán fizethettük a büntetést, ha visszatekeretlenül kerültek vissza a kazetták. Kilenc évvel ezelőtt az amerikai videokölcsönző-óriásnak, a Blockbusternek még 9000 üzlete volt nyitva Amerika-szerte. Egy üzletben átlagosan tízezer kazettát kölcsönözhettek ki. Idén november elején azonban bejelentették, csak az a pár tíz kölcsönzőjük marad még nyitva, amelyeket mások működtetnek franchise-ban.


 

Nem igazán meglepő. A nyolcvanas években elterjedt videokazettát előbb a cd-n terjedő filmek, majd a dvd szorongatta meg, de az igazi halálos döfést az internetes streaming (videofolyam-) szolgáltatás jelentette. A csődeljárás alá vont amerikai vállalkozást 2011-ben vásárolta meg jelenlegi tulajdonosa, a Dish nevű cég. A Blockbuster nem a videó, hanem az Amerikában jól bejáratott márkanév miatt volt kapós.

Az üzletbezárások utáni tervek a márkanév ismertségére alapoznak: már működik a Blockbuster @Home szolgáltatás, melyben műholdon sugároznak fizetős filmeket igény szerint, illetve a Blockbuster on Demand (az iTunes Store versenytársa), de gondolkodnak további streaming-szolgáltatások elindításában is.