technológia

26_guidance.aero_420
Forrás: -
Madártávlat vagy békaperspektíva?

Egy sikersztori igaz története

Az EU Edge részt vehetett a Google fejlesztői fejlesztői workshopján a Google Glass platformra készült, repülőgép-vezetőket segítő Aero Glass alkalmazásával.

Van egy olyan szoftver, amely a Google okosszemüvegének viselője számára vizuálisan is megjeleníti a repülés közben a biztonságot befolyásoló dolgokat: objektumokat, légifolyosó-határokat és hasonló, szabad szemmel egyébként nem látható akadályokat. Az alkalmazás a felhasználó számára természetes képet formál a bonyolult, műszeres adatok helyett. Így a repülés nagy része egy virtuális keretrendszerben zajlik. Az Aero Glass (ez az app neve) abban segít, hogy az adatokat láthatóvá teszi, ezáltal megkönnyíti a szabályok betartását és kiterjesztését a pilóták számára.

 


 

 

Egy reneszánsz ember

Maróy Ákos neve nem ismeretlen a magyar kibervilágban: ő volt az East Edge Cyber Art & Tech kiber autonóm művészeti csoport alapítója, a Tilos Rádió „Speedlight” és „Occam Borotvája” műsorvezetője, most az EU Edge innovációval és szoftverfejlesztéssel foglalkozó cég tulajdonosa és technikai igazgatója. Szinte minden magyar új médiás kezdeményezés környékén megfordult, viszont mindig friss és új dolgokra volt kíváncsi, egy reneszánsz, magyar kibermágus és művész. Eredeti foglalkozása biológus, még a fluoreszkáló baktériumokat is rá tudta venni a rajzolásra híres-neves-nevezetes művészeti kísérleteiben.

Szerinte a magyar startupok eleve nehéz helyzetben vannak, mert kis hazánkból belépni a nagy piacokra, Európába vagy az USA-ba, szinte reménytelen. Valami nagy, átütő ötlet kell, egyébként nem állnak velünk szóba. Emellett mindig ott kell lenni a fontos helyeken, nemcsak néha odalátogatni egy-egy hétre valami rendezvényre vagy kiállításra. Az internet pedig hiába ígéri a közösségi média megváltását, businessre nem működik, élőben kell kezet fogni a potentátokkal.

 

Szemüveggel minden jobb

Még mindig, most a hivatalos vásárlás engedélyezése után is csak fejlesztői (csökkentett képességű) változat kapható a Google szemüvegéből. Nem szabad elfeledni, hogy mint minden hordozható technológiát, ezt is a divatnak kell elvinnie. Bármilyen, magunkon hordozott eszköz, szemüveg, óra vagy gyűrű mindig divatelem (fashion statement) lesz, akárhogy is okosítjuk fel majd azt. Vagyis sokféle lesz belőle, minden társadalmi réteg minden tagja a saját ízlése szerint választja majd ki.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a Google Glass kiegészítő kijelzőként működik csupán, a látóterünk jobb felső sarkában leledzik. Mások is fejlesztettek már hasonló megoldásokat, a Recon Instruments is ilyen megoldással rukkolt elő. A nyomtatóiról híres Epson a Moverio BT-200-as szemüvegével már a látómező nagy részére rajzolja ki az információkat és valóban a kiterjesztett valóság fantasztikus élményét nyújtja. Még ennél sokkal trendibb dolog is van, ez a Space Glass, amely a 3d mélységérzetét is becsempészi a virtuális látásba, sőt, az elénk rakott tárgyakat már manipulálni is tudjuk vele, mint egy 2d-s számítógépes interfészen.

 

A sikeres magyar termék

Az EU Edge által fejlesztett Aero Glasst még az „analóg öregnek” csúfolt pilóták is méltatják. A Google Glass már most is sok hasznos dologra jó, például autós navigációra, vagy olyan esetekre, amikor tele van az ember keze és mégis azonnal szeretne hasznos és fontos információkat elérni.

Tény viszont, jelenleg egyáltalán nem tudható, hogy a head-mounted display-ek (hud-ok) elterjednek-e majd olyan széles körben, mint az okostelefonok. El- vagy befogadja-e a mobileszköz-piac?Ezt a kérdést leginkább az emberek fogják majd eldönteni.

Repülni szabadság

Maróytól nem választható el a repülés szeretete, ez ösztönözte az EU EDGE startup elindítására. 2010-től repül, éli át azt a felszabadító élményt, a felhők közötti szárnyalást, a terek és tengerek levegőben való átszelését. Szerinte a legjobb ebben a sportban az, hogy az ember rádöbben és szembesül azzal, hogy csak egy kis szereplője a világnak, gyakorlatilag a természet mindig erősebb bármennyire is próbálkozik az emberiség újabb és profibb technológiákkal. Tagadja, hogy ez úri sport lenne, bár az alapképzés sok pénzbe és időbe kerül, de utána ugyanolyan megfizethető sport, mint bármi más. Lényeg: közösségi szinten is gyakorolható, egy-egy nagyobb és izgalmasabb repülés árát többen össze tudják dobni.

 

Kiterjesztett valóság és virtuális poklok

A kiterjesztett valóság (augmented reality, ar) nem annyira új metódus, mint azt sokan gondolják. Már az okostelefonok mindenható uralma előtt is létezett, ahogy Maróy ironikusan megjegyzi. Egy közlekedési tábla is annak minősül, hiszen egy STOP táblánál is kötelezően meg kell állnunk gépjárművünkkel, hogy ne büntessenek meg a hatóságok. Mindenki megáll előtte, ez a közös megegyezés, pedig nincs ott sem fizikai fal, sem akadály.

Az ar nagy előnye viszont, hogy nagyon kényelmetlen a kinyújtott kézben tartott mobillal szaladgálni, mint valami varázsvesszővel. Ezt a problémát fogja megoldani az okosszemüveg, amely a látómezőnkbe tud rajzolni, így magától értetődően tudja kiterjeszteni a valóságunkat, mindig éppen amerre nézünk. Ha kicsit gonoszak vagyunk, akkor David Hume jut az eszünkbe a szolipszizmusával.

Vajon a testen hordozható eszközök tárháza Maróy víziója szerint tényleg szerves hálózatot fog alkotni? Szükségünk van-e újfajta interakciókra egy géppel? A szabad kéz, a mindent irányítás és összefűzés, hogy megfigyeljünk és megfigyeljenek minket rémálom vagy egy szép utópia, melyet már Morusz Tamás is megálmodott?

Az EU Edge hungaricummá vált az Aero Glas-szal, de vajon a valóság kiterjesztése, vagy annak birtoklásának állítása tényleg a jövőnket szolgálja? Egy repülőből, fentről, tudjuk, minden sokkal szebb, mi békaperspektívából szemlélhetjük csak a felettünk elsuhanó okosszemüveges menedzsereket.